vrijdag 30 maart 2012

Waarom heet Tilburg Tilburg ?

De collectie van de Tilburgse wetenschapper en leraar Jan F.D. Blöte is uitgebreid met bijzondere documenten.

We moeten hiervoor terug naar de jaren dertig. Jan Blöte, geboren in Leiden op 15 december 1853, trouwde in augustus 1885 met de Tilburgse Johanna Maria Krever (1853-1932). Uit het huwelijk werden in Tilburg vier kinderen geboren: Richard, David, Johannes en Sabina. Slechts de dochter zou de beide ouders overleven. Het gezin woonde op de Bosscheweg, nu Tivolistraat. Blöte werd leraar op de Rijks-HBS Willem II en had grote belangstelling voor de Graalliteratuur. Hij publiceerde in binnen- en buitenland.

Eén wetenschappelijk werk is niet bekend en is ook niet meer uitgegeven. Het betreft zijn studie over de plaatsnaam Tilburg. Met het manuscript in handen realiseer je je des te meer hoe meer eenvoudig met de intrede van de personal computer het verwerken van teksten is geworden. Eerst een studie op kaartjes van bronnen, dan de verwerking tot het concept tot het product, het netexemplaar. Het niet uitgegeven manuscript was in een boekenkast opgeborgen en kwam via een schenker, die onbekend wenst te blijven, in het bezit van het Regionaal Archief Tilburg.

Blöte begint zijn studie met de volgende zin: De beteekenis van Til in de plaatsnaam Tilburg in Noord-Brabant heeft tot vele gissingen in willekeurige duidingen aanleiding gegeven. In hoofdstuk 3 onderzoekt hij het deel burg van de naam. Zijn these is dat Tilli een Gallische plaatsnaam zou zijn en een afleiding is van de oorspronkelijke naam Tilliacum.

De studie, waarschijnlijk op schrift gesteld rond 1933, kan nu via het Regionaal Archief Tilburg verder bestudeerd worden. Dit is met recht een onontdekte schat te noemen.

1 opmerking:

Theo van Herwijnen zei

Voor de volledigheid: Jan Fredrik David Blöte overleed op 1 mei 1935 te Tilburg.