maandag 15 april 2013

Verdwenen Tilburgse scholen: meisjesschool Vincentius

Kapelaan Van Vroonhoven, onbetwist kampioen bliklopen
Naar wij uit betrouwbare bron hebben vernomen zal binnen korten tijdsverloop een meisjesschool in de parochie Hasselt worden gesticht, een primeur in de Nieuwe Tilburgsche Courant. Met parochie Hasselt wordt het kerkbestuur van de parochie van O.L. Vrouw van den Allerheiligste Rozenkrans bedoeld. Een bouwterrein in de Van Hogendorpstraat werd door het bestuur in 1909 aangekocht. Pastoor Franciscus J.A. de Beer fungeerde niet alleen voor de kerk als bouwpastoor, maar ook voor de meisjesschool. De bekende architect F.C. de Beer tekende het ontwerp. De bouwkosten in 1910 bedroegen 30.372,-- gulden ! De zusterschool startte in 1911. Vanaf 1921 kwam er ook een nieuw gebouwde r.-k. jongensschool aan de Hasselstraat 198, voorheen was dit een fraterschool. In dat jaar werd ook de zusterschool verbouwd. U kunt zich het nu bijna niet meer voorstellen, maar pas in 1928 werd de school aangesloten op het elektriciteitsnet. Wanneer de school Vincentius is gaan heten, is niet bekend.

Meisjes dansen de ringelrei

In juli 1936 werd het 25-jarig jubileum gevierd en in mei 1961 het 50-jarig bestaan. Van Marleen van der Poel-Severijns ontvingen wij van het gouden jubileum uit 1961 een fotoalbum. Zij is als geen ander verbonden geweest met de meisjeschool Vincentius. Als jong meisje ging ze in 1954 naar de eerste klas zoals het toen nog heette, nu vergelijkbaar met groep 3 uit het basisonderwijs. Van de kleuterschool ging je dan naar de ‘grote’ school, een hele overgang. Voor spelen was weinig ruimte. De meisjesschool was erg in trek daar in die tijd een nieuwe wijk rondom het Textielplein werd gebouwd. De school telde zo’n 400 leerlingen, Veel vaders van de meisjes, moeders werkten vrijwel niet in die tijd buitenshuis, waren in dienst bij de overheid, de spoorwegen, post en gemeente. Ook zaten er kinderen van de "Hoge Witsie", nu Reeshof, op school. En de meisjes kregen ook alleen maar les van vrouwen, juffen en nonnen. Rond 1961 deed de eerste man zijn intrede, J. Swagemakers werd hoofd van de meisjesschool.

Zuster Alix wordt gevoerd

In 1970 na de afronding van de Kweekschool startte Marleen Severijns zelf als juf op de school in de Van Hogendorpstraat. Ook toen was het nog een meisjesschool, in 1972 kwamen er pas gemengde klassen. De school is rond 1975 gesloten en de laatste klassen zijn naar de school in de Hasselstraat gegaan, de oude jongensschool van parochie De Hasselt.




Het album weerspiegelt de tijdsgeest uit 1961, nonnen, de sigaar voor de pastoor, de dans van de ringelrei, het zangkoor, bliklopen door de kapelaan en het bekende koekhappen. Waar zien we dat nog ?

2 opmerkingen:

kreathur zei

De informatie over de jongensschool is niet juist.
De jongensschool was de eerste lagere school die in de nieuwe parochie Hasselt (1898) werd gebouwd in het jaar 1901. Een gebouw met vier leslokalen. Vanaf de oprichtingen hebben de fraters daar lesgegeven. Later maakte ook onderwijzers deel uit van het team. In 1960 hebben de fraters zich teruggetrokken uit het onderwijs in de Hasselt. Tot 1911 volgden de meisjes uit de parochie Hasselt het lager onderwijs in de parochie Goirke.

Yvonne Welings zei

Bedankt voor uw reactie. De informatie in de blog is gebaseerd op authentieke documenten, die in het parochiearchief Hasselt op het archief worden bewaard. In 1921 is een nieuwe jongensschool gebouwd. Er staat niet dat er een nieuwe school is gestart.