zondag 9 juni 2013

Afsluiting van de digitale cursus Familiegeschiedenis

Zaterdag 8 juni was de afsluitende bijeenkomst van de digitale cursus familiegeschiedenis - een samenwerking tussen het Brabants Historisch Informatie Centrum en Regionaal Archief Tilburg. Verschillende cursisten hebben hun verhaal voorgelezen.

De afgelopen vier maanden zijn 14 cursisten intensief bezig geweest met het leren schrijven van hun eigen familiegeschiedenis. Aan de hand van verschillende schrijf- en zoekopdrachten leerden zij hoe ze genealogische en historische bronnen konden gebruiken en verwerken in een familieverhaal. Verder kregen zij inzicht in de verschillende manieren waarop een verhaal geschreven kan worden. De eindopdracht was dan ook om een boeiend en goedlopend verhaal te schrijven over een voorouder in ca. 1500 woorden.

Nieuw aan de cursus was dat deze geheel digitaal aangeboden werd, afgezien van de begin- en eindbijeenkomst. Lesmateriaal en opdrachten konden de cursisten raadplegen via de digitale leeromgeving. Contact met de docenten verliep voornamelijk via de digitale weg (forum, mail, chat), al wisten cursisten ook - bij niet digitaal op te lossen problemen- de weg naar de studiezaal van het archief te vinden.
Van de cursisten zelf werd een meer actieve rol verwacht dan bij de reguliere cursussen: zij konden hun eigen tempo en tijdstip bepalen, maar juist bij een digitale cursus is zelfdiscipline belangrijk. Het contact tussen de cursisten onderling verliep hoofdzakelijk via het forum. Zij konden daar vragen stellen, op vragen van anderen reageren en - heel belangrijk- elkaars verhalen lezen.

De foto's geven een impressie van een gezellige en geslaagde bijeenkomst. Hoewel er natuurlijk nog enkele verbeterpunten zijn, was de cursus zeker een geslaagd experiment, dat hopelijk voortgezet gaat worden.

4 opmerkingen:

marion zei

wat een leuk verslag, ook mooie foto's

Opleidingen zei

Klinkt als een leuke opleiding, zou deze echt wel graag willen gaan volgen.

Jasmijn van der Hamsvoord zei

We gaan de cursus volgend jaar (febr. 2014) weer aanbieden! Houd de website in de gaten of stuur even een mailtje naar boekingenRAT@mommerskwartier.nl dan kan ik je via de mail op de hoogte houden van de laatste cursussen.

Anoniem zei

Hi Jasmijn, met veel plezier heb ik deelgenomen aan deze cursus. Net als een paar anderen wil ik eventueel nog een keer meedoen. Ik ben benieuwd naar de informatie! Annemarie