donderdag 2 januari 2014

Beekse bidprentjes

Wie vaker Hilvarenbeek bezoekt, zal ongetwijfeld bij het Museum de Dorpsdokter eens naar binnen gaan. Aan de wieg van dit museum stond dr. Harry Ruhe, de dorpsdokter die in 1934 in Beek zijn praktijk opende. Hij had niet alleen belangstelling voor zijn patiënten, een onderwerp waar hij in 1957 op promoveerde, maar ook voor het verleden van de Kempen, met name monumentenzorg.

Harry Ruhe werd in Amsterdam geboren op de laatste dag van het jaar in 1908 en overleed op 8 maart 1991 op 82-jarige leeftijd. Hij was medeoprichter van het museum De Schorsmolen en de Heemkundekring Ioannes Goropius Becanus. De collectie van dr. H. Ruhe werd in 1986 ondergebracht bij het Museum De Dorpsdokter.
Dr. Ruhe had ook een bijzondere belangstelling voor bidprentjes. In zijn artikel uit 1967 in Brabants Heem gaat hij in op de bewaring van bidprentjes in kistjes, veelal in het dressoir. Na zijn dood kwamen zijn prentjes terecht bij Michel de Koning, ook wel bekend onder het pseudoniem Giel van Gastel (link). Michel de Koning, die vroeger in Hilvarenbeek heeft gewoond, overleed in augustus 2012 en zijn weduwe heeft de prentjes aan het Archief geschonken.

Het bidprentjesteam van Frans Manni staat te popelen om deze bijzondere collectie uit te zoeken op dubbelen en voor u te indiceren via de genealogische database. En op een tipje van de sluier op te lichten, het zijn niet alleen Beekse prentjes....
Verwijzingen:

Jef van Gils. Het bidprentje in onze streek, in: Nieuwsbrief Heemkundekring Ionnes Goropius Becanus 6 (1987) p. 69-92;
H.A.M. Ruhe, Over allen die in het kistje liggen, in: Brabants Heem 19 (1967) p. 130-139.

Verwijzing naar eerdere blogs:
- Passie voor geschiedenis (link)
- Bidprentjes uit Dongen, Oosterhout en Tilburg (link)

Geen opmerkingen: