dinsdag 25 februari 2014

Prachtige aanvulling aan de collectie over Geertruidenberg


Vrijdag 21 februari 2014 vierden we feest. Een bijzondere archiefcollectie werd officieel overgedragen aan Regionaal Archief Tilburg. Bas Zijlmans, dé deskundige op het gebied van de historie van Geertruidenberg, verzamelde tientallen jaren materiaal over Geertruidenberg en Raamsdonk: kaarten, foto's, studies, brieven, documenten, allemaal netjes gerubriceerd in categorieën als Kerkgeschiedenis, Economie, Spelen en feesten, Onderwijs, Gebouwen, Kunst en Cultuur, Letterkunde, Volksgebruiken en nog veel meer. In totaal beslaat de collectie ruim 20 meter. Zoiets krijgen we niet elke dag door een particuliere schenking!

Een vrolijk gezelschap van familie van Bas, vrienden, collega's van de Oudheidkundigenkring, een journalist en een wethouder verzamelde zich in het archief om het mee te vieren. Yvonne Welings deed het woord en overhandigde twee flessen wijn: één om nu al op te drinken, en één 'oplegwijn' om pas over een paar jaar op te drinken. We reizen er graag voor naar Geertruidenberg om erbij te zijn als deze fles open gaat!

Foto Paul de Schipper/BN De Stem
Bas Zijlmans nam zelf uiteraard ook het woord. Hij vertelde dat diverse mensen hem hadden gevraagd hoe het voelde om zo'n grote collectie af te staan. Als een 'amputatie'? Nee, zo voelt hij dat zeker niet. Meer als een kind dat groot wordt en uitvliegt. En als het goed terecht komt, dan voelt dat als een opluchting, als een geruststelling. Wij van het archief zullen er alles aan doen om de nieuwe plek van dit 'uitgevlogen kind' goed in te vullen. We zullen er zuinig op zijn, het goed beheren en op de juiste manier laten zien aan geïnteresseerden.

Wethouder Van der Belt van Geertruidenberg dankte Bas Zijlmans voor zijn ijver, kennis, en zijn bereidheid zijn archiefschat in bewaring te geven aan Regionaal Archief Tilburg.

Daarna volgde een rondleiding in het depot. Daar lagen aan aantal stukken uit het overgedragen archief, om een idee te geven van de inhoud van Zijlmans collectie. Ook lagen er een aantal bijzondere stukken uit Geertruidenberg en Raamsdonk die we al langer in de collectie hebben, zoals charters en het boek van het vissersgilde. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel, waarbij we met zijn allen een toost uitbrachten op Bas Zijlmans en op de wens dat zijn collectie veel geraadpleegd zal worden!De inventaris staat online. Mogelijk gaan hier in de loop der tijd nog wat aanvullingen op volgen, maar voor nu is te zien wat er allemaal in de collectie zit. Schrik niet, de inventaris is 180 pagina's lang. Dat geeft al aan hoe groot deze overgedragen collectie is.


Door een hele goede rubricering is er gemakkelijk in te zoeken.
Ga voor de inventaris naar de website, zoek op 'exacte zin' Collectie Bas Zijlmans en klik op het Word-ikoontje. Zo kan vanuit huis vooronderzoek gedaan worden, voordat je het archief hier in de studiezaal gaat raadplegen.

BN De Stem over de overdracht

1 opmerking:

Yvonne Welings zei

Wat een leuke middag om op terug te kijken. De collectie bevat ook veel informatie over Raamsdonk !