dinsdag 2 juni 2015

Beekse Bergen ziet sterrenAchter het bord Beekse Bergen zien we van links naar rechts prinses Margriet, astronaut Bob Crippen, Chriet Titulaer en Pieter van Vollenhoven. Op 19 juni 1981 werd in het recreatiepark De Beekse Bergen het IMAX filmtheater geopend.  IMAX is de afkorting voor Image-MAXimum, een gigantisch beeldscherm. Het theater Beekse Bergen werd ontworpen door architektenbureau Oosting en Beunderman en gebouwd door Internationale Gewapendbeton Bouw (IBG). De buitenwanden waren geheel van glas.
430 zitplaatsen telde de bioscoop, die geheel gericht waren op het enorm grote filmscherm van 17 x 23 meter ! De eerste film die als eerste werd  getoond, was To Fly over de ontwikkeling van de lucht- en ruimtevaart.

IMAX was feitelijk de eerste fase van een veel groter plan van de stichting Cosmocenter. De tweede fase beoogde een ruimtevaart-expositie met als sluitstuk nieuwbouw voor de Volkssterrenwacht Simon Stevin in Hoeven. Hiervoor werden diverse haalbaarheidsstudies verricht, maar uiteindelijk is het Cosmocenter niet van de grond gekomen. De IMAX bioscoop sloot in 1986 de deuren.

De Tilburgse wethouder Ed de Grood (1919-2006) was vicevoorzitter van de stichting en tijdens de inventarisatie van het familiearchief De Grood (661) werd deze foto aangetroffen. Het archief van het Cosmocenter wordt bewaard bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). De archieven van de gemeentebesturen Hilvarenbeek en Tilburg bevatten ook dossiers over de mogelijke vestiging van het Cosmocenter.

Geen opmerkingen: