woensdag 9 juni 2010

Bijeenkomst KANBEducatie

KANBE of KAN / EB: de Kring Archivarissen Noord-Brabant Educatie of Kring Archivarissen Nederland / Erfgoed Brabant. Twee keer per jaar komen we bij elkaar voor het uitwisselen van nieuws, programma's, denkwijzen en discussie. Een van de archieven is gastlocatie met koffie, thee, lekkers en lunch. Tot deze KANBE behoren de volgende archieven:
Streekarchief Land van Heusden en AltenaBrabants Historisch Informatie Centrum: Regionaal Archief West-Brabant; Archief Waalwijk; Regionaal Historisch Centrum Eindhoven; Gemeentearchief Gemert-Bakel; Stadsarchief Breda; Stadsarchief Den Bosch; Regionaal Archief Tilburg en Stadsarchief Oss. De laatste jaren vervult Erfgoededucatie van Erfgoed Brabant de rol van voorzitter tijdens deze bijeenkomsten.

Dat is een heel gezelschap en allerlei onderwerpen passeren de revue. Zo was er maandag 31 mei de bijeenkomst in Tilburg. De volgende onderwerpen stonden op het programma: bloggen, chatten, E-Learning, leskist Middeleeuwen en Biennale Erfgoed Brabant. Het bloggen, chatten en twitteren werd toegelicht door Hanneke Meulenaars en Marilou Nellisen van het BHIC. E-Learning werd toegelicht door ondergetekende: het onderwijs transformeert of innoveert. Er vindt namelijk een digitale (r)evolutie plaats. De archieven kunnen hierop inhaken door educatie materiaal online te zetten. Dat is echter niet voldoende: ook de visie op leren is aan verandering onderhevig. De leskist over de Middeleeuwen werd ontwikkeld door Erfgoed Brabant. Deze kan ingezet worden in de (Brabante) basisscholen en op verzoek zelfs voorzien worden van lokale toepassingen. De Biënnale is een tweejaarlijks durend programma, geïnitieerd door Erfgoed Brabant. Het onderwerp is de industrialisatie van de provincie. Niet alleen musea, archieven, maar ook gemeenten en projectontwikkelaars kunnen hierop afstemmen of bij aanhaken.

Een inspirerende bijeenkomst deze keer. De volgende keer in het najaar gaat de KAN BE of KAN / EB door op E-Learning. We zijn en blijven immers de educatoren van de archieven die op de hoogte moeten zijn van de nieuwste visies.

Geen opmerkingen: