dinsdag 8 juni 2010

Hilvarenbeekse IndiegangersOp de Vrijthof in Hilvarenbeek staat een oorlogsmonument. Het monument verbeeldt de Feniks, een mythologische vogel, die na zijn dood herboren zou worden. In Indonesië wordt de vogel een Garoeda genoemd. Het oorlogsmonument is op initiatief van de veteranenvereniging Serdadu Kembali tot stand gekomen.

Jonge mannen waren het die vlak na de Tweede Wereldoorlog als dienstplichtige soldaten naar Indonesië gingen. Voor het vertrek naar de Oost werd in april 1947 op datzelfde Vrijthof werd een parade gehouden, zoals de foto laat zien.In totaal werden 51 soldaten uitgezonden, waarvan er twee niet terugkeerden: Jan Wolfs en Gerard Kuypers. Zij rustten respectievelijk op de erevelden Leuwigajah in Cimahi en Panda te Bandung.

Na de terugkomst van de soldaten werd in 1950 de Veteranenvereniging Serdadu² Kembali opgericht. In het Maleis heeft dit de betekenis van de terugkerende soldaat. Het archief bevat de zestigjarige geschiedenis van de veteranenvereniging van voormalige dienstplichtige soldaten naar Nederlands-Indië. Het was een zeer actieve vereniging. Naast een stukje gezelligheid organiseerde de vereniging de jaarlijkse 4 mei herdenkingen.

Via Gerrit Kobes vernam het Archief dat de vereniging na het vieren van het 60-jarige bestaan haar activiteiten wilde beëindigen en een goede plaats zocht voor het archief. Gerrit Kobes zorgde er tevens voor dat het archief toegankelijk werd gemaakt.

Geen opmerkingen: