donderdag 23 februari 2012

700 jaar familiegeschiedenis in boekvorm gevat


Met grote toewijding werkte oud-Tilburger André van Amelsvoort dertig jaar lang aan zijn familiegeschiedenis. Het lukte hem om 700 jaar terug te gaan in de tijd, tot de oudst bekende voorvader, Jan vander Amervoirt. Honderden meters archiefmateriaal gingen door de handen van Van Amelsvoort, uren van genealogisch speurwerk zijn volbracht. En nu is er het resultaat: twee kloeke banden met de genealogie, verschillende namenregisters en een kwartierstaat met 25 generaties.  De Brabantse Familie Vander Amervoirt  1300 - 2000 door Mr. André van Amelsvoort.

Al eerder, in juli 2011, schreven wij over deze gedreven onderzoeker, die zoveel tijd in het Onderzoekerscentrum van ons archief doorbracht. Ook was hij veel te vinden in het Stadsarchief van Den Bosch. Woensdag 22 februari zagen wij Van Amelsvoort samen met zijn partner, mevrouw Van Dongen, opnieuw in het archief, ditmaal om het boek aan te bieden aan gemeentearchivaris Yvonne Welings. De medewerkers van de afdeling Dienstverlening waren er uiteraard bij aanwezig, zij hebben Van Amelsvoort vaak geholpen, van materiaal voorzien, tips gegeven.

Van Amelsvoort legt uit dat zijn familie oorspronkelijk stamt uit Moergestel bij het riviertje de Amer, dat nu de Reusel heet. Er is dus geen enkele relatie met de stad Amersfoort. Evenmin bestaat er een verwantschap met de Zevenhuizense familie van Amelsvoort die zich rond 1700 in Brabant vestigde. Anderzijds behoren dragers van de namen Van Amelsfo(o)rt, Van Amersfort en Van Amelsvoord vaak weer wel tot zijn familie.

In de tweede helft van de 14e eeuw vertrekt een deel van de familie Vander Amervoirt naar Berkel en Udenhout. Vanaf 1500 zijn er met name nazaten terug te vinden in Tilburg. Rond het einde van de 18e eeuw vertrekt een tak naar Antwerpen, maar komt vrij snel alweer terug naar Brabant. Ze vestigen zich in Oisterwijk en Tilburg.


Lezers vinden in het boek saillante details en spannende verhalen. Van Amelsvoort tilt vast een tip van de sluier op: "Rond 1710 is er in een Tilburgs café een steekpartij, waarbij één van mijn voorouders is betrokken. Laten we hem maar het zwarte schaap van de familie noemen. Hij probeert te vluchten en verliest daarbij zijn pruik, want ja, we zitten dan in de pruikentijd. Hij wordt opgepakt en voor een half jaar opgesloten in het kasteel van Tilburg, totdat blijkt dat de schout heeft gesjoemeld met getuigenverklaringen". Meer weten? Lees verder op pagina 647, waar uitgebreid over deze man en zijn zoon geschreven wordt. In het boek staan meer van dergelijke sappige verhalen.


Het tweedelige werk is rechtstreeks bij de auteur te bestellen via mail en kost € 75 plus eventueel € 11 verzendkosten.

Het werk is geklaard. Wat nu? Van Amelsvoort gaat zeker niet stilzitten, hij is van plan de genealogie van de familie van zijn moeder (Van der Aa) verder uit te pluizen. Zeker is wel dat dat niet zo´n monumentaal werk zal worden als de genealogie van Vander Amervoirt. Wij wensen hem veel succes!

Geen opmerkingen: