maandag 13 februari 2012

Pipes and Drums in 1944
Van Liesbeth en Ad in't Groen ontving het Archief afgelopen vrijdag een bijzondere foto. De foto is gekocht op een rommelmarkt, zo vertelden de schenkers.

Tilburg en de Schotten zijn historisch met elkaar verbonden. Het waren de Schotten die onder leiding van general major Colin Barber op 27 en 28 oktober 1944 de stad Tilburg hebben bevrijd. Met de komst van de Schotten maakten de inwoners van Tilburg voor het eerst kennis met doedelzakmuziek. Op zaterdag 28 oktober trekken de Pipes and Drums van de 15 Scottish Division vanuit de Spoorlaan richting Marktplein. De foto is van de Combined Pipes and Drums van de verschillende Highland Infantery Brigades, die deel uit maakten van de 15th Scottish Division die voor het paleis Raadhuis en op Oude Markt een uitvoering gaven als dank aan de inwoners van Tilburg. Het waren de pipe bands van de Seaforth Highlanders, Royal Scottish Fuseliers en de Cameronians.

De muziek werd enthousiast ontvangen. Althans door de meesten, een journalist schreef: 'We hopen niet dat dit instrument nu in Tilburg populair zal worden'. Zijn wens kwam niet uit, de muziek werd razend populair, mede dankzij de Scotjes en later de Dutch Pipes and Drums. Anno 2012 zijn de Dutch Pipes and Drums nog steeds actief, die in 1953 werd opgericht. By the way ze zoeken nog een drummer.

Geen opmerkingen: