woensdag 22 februari 2012

Een miljoen namen


Kortgeleden zijn we een mijlpaal gepasseerd. De miljoenste naam uit het bevolkingsregister is ingevoerd in onze database.
Wat maakt het bevolkingsregister zo'n unieke bron?
De registers van de burgerlijke stand zijn vaak momentopnamen: alleen een wijzigingen op dat moment wordt genoteerd. Een overlijden, huwelijk of geboorte.
Maar bij een inschrijving in het bevolkingsregister krijg je juist een duidelijk beeld wat er in een huis afspeelde: wie er woonde, wie vertrok waar naar toe en hoe de kost verdiend werd.
De meeste bevolkingsregisters zijn niet alfabetisch ingedeeld maar op straatnaam. Dus niet alleen op gezinsniveau maar ook op straatniveau is er een beeld te schetsen.
Dit alles werd genoteerd in grote registerboeken.
In de jaren twintig van de twintigste eeuw werd het gemeentes toegestaan om gegevens los op kaarten te noteren. Vanaf die tijd worden de gegevens genoteerd op zgn. gezinskaarten. Er is dan alleen de registratie van de leden van een gezin. Eventuele kostgangers of andere inwonenden worden genoteerd in een apart register van alleenwonenden en diensboden.

Het grootste deel van de bevolkingsregisters in ons werkgebied lopen door tot de tweede helft van de jaren 30 maar uiterlijk tot 1939. Bij stamboomonderzoek zijn deze registers erg belangrijk om tijd te overbruggen. De registers van de Burgerlijke stand kennen strikte regels van openbaarheid ( overlijden 50, huwelijk 75 en geboorte 100 jaar na dato) Maar in het bevolkingsregister en op de gezinskaarten werden huwelijksdatums en gezinsuitbreiding ook genoteerd.
De registers zijn ook in hun geheel digitaal door te bladeren. Via het menu genealogie heeft u de mogelijkheid -inzien van bronnen-.

In de maand april staan we nog een keer stil bij dit bijzondere moment met alle vrijwilligers tijdens een feestelijke bijeenkomst.

3 opmerkingen:

Yvette Hoitink zei

Geweldig dat die bron nu zo gemakkelijk doorzoekbaar is! Vooral het koppelen aan de aktes maakt het heel gemakkelijk zo. Een tip: zouden jullie http://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoeken-in-databases/genealogie/welke-bronnen-zijn-al-beschikbaar ook willen actualiseren? Daar staat nog dat er van het bevolkingsregister Tilburg alleen digitale beelden beschikbaar zijn.

Ans Holman zei

Hallo Yvette,
Fijn om te horen dat je onze database weet te waarderen. We hebben je opmerking ter harte genomen en zullen er in de komende tijd mee aan de slag gaan.

Ans Holman zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.