vrijdag 10 februari 2012

Burgemeester Loon op Zand bewondert oudste stuk uit collectie

Burgemeester Wim Luijendijk en Hans Rutten (manager afdeling Gemeentewinkel) uit Loon op Zand brachten op vrijdag 10 februari 2012 een bezoek aan Regionaal Archief Tilburg. Al eerder waren medewerkers DIV van Loon op Zand een kijkje komen nemen. Het archief zit in de portefeuille van de burgemeester en zodoende kwam ook hij op bezoek. Regionaal Archief Tilburg beheert sinds 1997 de archieven van de gemeente Loon op Zand, met Yvonne Welings als gemeentearchivaris. Enkele onderdelen van de overeenkomst zijn de dienstverlening aan gebruikers van het archiefmateriaal, het opstellen van inspectierapporten, beheer van het materiaal onder de juiste klimatologische omstandigheden en het uitvoeren van restauraties aan materiaal ouder dan 1811.

Het gebouw van het archief was voor de heren Luijendijk en Rutten niet onbekend. De uitgebreid mogelijkheid om via de website archiefmateriaal uit de gemeente te vinden, was wel redelijk nieuw. Luud de Brouwer gaf een uitleg van de website, weblog, ons YouTube kanaal en de uitgebreide digitale beschikbaarheid van foto´s, akten, nadere toegangen en de vele archiefbeschrijvingen uit het gemeentearchief.

Veel werk wordt gedaan door vrijwilligers, vaak wonend in Kaatsheuvel of Loon op Zand, die ervoor zorgen dat de gedigitaliseerde bestanden gekoppeld worden aan de juiste informatie. Zoek je op een familienaam voorkomend in Loon op Zand, dan is de kans heel groot dat je meteen een scan van een originele akte te zien krijgt. Uit deze akte is moeiteloos het gezochte detail te selecteren en op te slaan. Handig voor een werkstuk, boek of artikel.

Als een digitale kers op de taart werd een stukje van de historische film bekeken van de familie Kolfschoten-Verheyen, wonend in het kasteel van Loon op Zand. De lange film (bijna 2 uur) is te bekijken via de Foto- en Filmbank Noord Brabant.

Na al dit digitale moois werd het tijd om het fysieke materiaal te bekijken. Via het Onderzoekerscentrum (gesitueerd in de vroegere textielfabriek van BeKa) daalden we af naar het depot waar een breed scala van interessante stukken uit de collectie lagen uitgestald. Daaronder bevond zich het oudste stuk uit onze collectie: een charter uit 1269 over belening van een stuk grond in Loon op Zand. Schoolmateriaal uit Kaatsheuvel werd afgewisseld met oud promotiemateriaal van de Efteling. Albums met historische foto´s, gerestaureerde stukken uit het gemeentebestuur (vóór 1811), plattegronden, het gemeentewapen, alles werd met aandacht bekeken. De selectie toonde de diversiteit aan materiaal. En daarmee ook de diversiteit aan aanpak van behoud van dit materiaal. Met een fotoalbum moet anders omgegeaan worden dan een charter op perkament of een ingebonden boek met verbrokkelend papier.

Eén ding is zeker, dit historische materiaal spreekt tot de verbeelding, brengt het verleden dichtbij en maakt het levendig. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan meer van het materiaal van de gemeente Loon op Zand via onze website:
Foto´s via BeeldOnline
Genealogie
Nadere Toegangen (samenvattingen van oude archieven)
Archieven en inventarissen
Films familie Verheyen (klik op Resultaat > Films >Collectie Gelderman) 

Yvonne Welings blogde al eerder over de foto´s van de familie Verheyen.

Geen opmerkingen: