maandag 19 maart 2012

Tilburgse Tuinstraat rond 1905
Gemeentearchivaris Rolf Hage van 's-Hertogenbosch verblijdde het Archief met een foto uit 1905 van de Tilburgse Tuinstraat.

Zijn verre voorganger Louis Pirenne heeft drie jaar geleden een autobiografie samengesteld, waarin de Tuinstraat een belangrijke rol speelt. De titel van de autobiografie luidt: De archivaris vertelt : Tilburgse en Bossche herinneringen . Zijn vader was een Belgische vluchteling, die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog gedwongen zag naar Nederland te vluchten. De oud-archivaris groeide op in de Tuinstraat. Pirenne was een buurjongen van de bekende Tilburgse architect Jan van der Valk (1873-1961).
De foto is met een speciale techniek vervaardigd, de zogenaamde albuminedruk. Deze vooral in de negentiende eeuwse toegepaste techniek levert scherpe en heldere beelden op. De foto vormt dan ook een prachtige aanwinst van de Tuinstraat, die na honderd jaar nog steeds zo authentiek oogt.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtige view richting Spaarbank. Achter de vrouw met de handkar is spinnerij Jurgens net zichtbaar, maar vaag van invulling.

Yvonne Welings zei

Bedankt voor de reactie en de aanvulling op de foto.

Bert Willemen zei

Staat op deze bijzondere wel een handkar op?
Mogelijk dat hij wat uitvergroot kan worden?
Mogelijk is het een hondenkar, waaronder de hond loopt.
Zie voor enkele voorbeelden mijn website www.hondmethondenkar.nl

Groetjes
Bert Willemen
"onderzoeker van hondenkargegevens

Yvonne Welings zei

Hoi Bert,

je kunt de foto uitvergroten door er op te klikken. Het origineel is niet zo groot meer brief-kaartformaat.
Helaas kan ik er geen hond bij ontdekken.

Hartelijke groet,

Yvonne Welings

Louis Sparidans, Grave zei

Mooie foto. Ik ken de Tuinstraat vooral nog van uit mijn jeugd in Tilburg, eind jaren veertig begin jaren vijftig, maar het geeft praktisch dezelfde sfeer weer als 'toen', dezelfde keien enz.
De mooiste foto's maak je vlak na een regenbui; dat zie je wel weer.