dinsdag 6 augustus 2013

Voorverkiezing Stuk van het Jaar 2: Reisdagboek


In de maand augustus houdt Regionaal Archief Tilburg een verkiezing onder de collectiestukken. Hier stuk 2: het reisdagboek van Agnes de Bruijn.


Op maandag 12 augustus 1901 vertrok een dertienjarige meisje, Agnes Theodora de Bruijn, vanuit Scheveningen naar Wiesbaden en Frankfurt am Main. Het meisje ging op vakantie samen met haar familie, eigenaren van een goedlopende wijnhandel in Geertruidenberg.
Van deze vakantie hield Agnes een reisverslag bij in ansichtkaarten. Agnes kocht -of kreeg- ansichten van de plaatsen en bezienswaardigheden die ze bezocht. Op deze kaarten schreef ze elke dag wat ze die dag had gedaan of gezien. Zo maakte ze een heel 'Postkarten-Album'. Dat album is bewaard gebleven en vele decennia later terecht gekomen bij Regionaal Archief Tilburg. Het vormt een onderdeel van de collectie De Bruijn te Geertruidenberg.

Vakantie en een reis naar het buitenland was aan het begin van de twintigste eeuw alleen weggelegd voor het rijke deel van de bevolking. De familie De Bruijn behoorde tot deze bevoorrechte minderheid. Deze reisbeschrijving geeft een prachtig beeld van een familie op vakantie, gezien door de ogen van een dertienjarig meisje.

In 2011 publiceerden we van 12 tot en met 28 augustus op iedere dag de ansichtkaarten van die dag. Teruglezen kan op het weblog van Kletskoppen en Zwarte Inkt. Alle ansichtkaarten zijn te zien op Flickr.


Is dit je favoriete archiefstuk? Laat het ons weten via het reactieformulier hieronder of via Facebook
Er volgen nog 8 stukken in de maand augustus. Je kunt stemmen op verschillende stukken!

Geen opmerkingen: