donderdag 15 augustus 2013

Voorverkiezing Stuk van het Jaar 6: Foto van 'Onnozele kinderen'


In de maand augustus houdt Regionaal Archief Tilburg een verkiezing onder de collectiestukken. Hier stuk 6: een foto van kinderen verkleed als 'Onnozele kinderen'.


Twee aandoenlijke kinderen hebben zich verkleed voor het volksfeest Onnozele kinderen. Een prachtige foto, als tip voor Stuk van het Jaar aangedragen door onze foto-specialist Jim van Nieuwenhuijzen!

Volksfeest van de Onnozele kinderen? Wel eens van gehoord? Het werd gevierd op 28 december. In de tijd dat Jezus is geboren, gaf Koning Herodus bevel om in Betlehem en omgeving alle jongetjes van twee jaar en jonger te vermoorden. Op deze dag wordt dat herdacht. Het woord onnozel staat voor onschuldig. In sommige families was het wel gebruik, dat het jongste kind het een dag voor het zeggen had. Dat kwam dan neer op het kiezen van een lievelingsgerecht en een half uur later naar bed.

Soms gingen de kinderen verkleed als volwassenen langs de deuren om te zingen en om snoep te bedelen.Is dit je favoriete archiefstuk? Laat het ons weten via het reactieformulier hieronder of via Facebook
Er volgen nog 4 stukken in de maand augustus. Je kunt stemmen op verschillende stukken!

Geen opmerkingen: