donderdag 1 augustus 2013

Voorverkiezing Stuk van het Jaar 1: Kaart van Zijnen


In de maand augustus houdt Regionaal Archief Tilburg een verkiezing onder de collectiestukken. Hier stuk 1: de Kaart van Zijnen.In 1760 tekende Diederik Zijnen (1730-1768) de Kaart van de Heerlijkheid Tilburg en Goirle. Dit is waarschijnlijk de eerste kaart die van Tilburg en omgeving gemaakt is. Graaf Van Hogendorp, die destijds heer van Tilburg en Goirle was, gaf opdracht voor deze plattegrond. Deze heer wilde graag weten hoe groot zijn grondbezit was en er mee pronken. De kaart hing in het kasteel in de Hasselt in Tilburg.


De afmetingen zijn enorm: meer dan drie bij vier meter. Het is het grootste archiefstuk van Regionaal Archief Tilburg en wellicht de grootste 18e eeuwse kaart van de wereld. Op de kaart zijn duidelijk de diverse driehoekige woonkernen, de akker- en weilanden, en de uitgestrekte heidevelden met vennetjes te zien.
Vlak na 1858 kwam de kaart in de collectie van Regionaal Archief Tilburg. Door het formaat konden bezoekers de kaart niet bekijken en een goede reproductie bestond er niet. De kaart is van groot historisch belang en daarom is in 2011 de kaart gedigitaliseerd en geconserveerd. Bestudering is nu tot op het fijnste detail mogelijk via Tilburgopdekaart

Meer over de Kaart van Zijnen


Is dit je favoriete archiefstuk? Laat het ons weten via het reactieformulier hieronder of via Facebook
Er volgen nog 9 stukken in de maand augustus. Je kunt stemmen op verschillende stukken!

1 opmerking:

Dorine zei

Al dertig jaar moet ik bij Langeweg en Langeweg even kijken naar de (kopie van deze) kaart. Blijft mooi en bijzonder.. Mijn nummer 1 dus!