donderdag 25 juli 2013

Doe mee en stem op je favoriete archiefstuk!

Regionaal Archief Tilburg start voorverkiezing voor ‘Stuk van het Jaar’
Op1 augustus 2013 starten we een verkiezing voor het mooiste of meest bijzondere archiefstuk uit onze collectie. Tijdens de maand augustus kan iedereen stemmen via de Facebook-pagina van het archief. Dit gebeurt in aanloop van de landelijke online verkiezing ‘Stuk van het Jaar’, die in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis plaatsvindt. Landelijk doen hieraan ruim dertig archieven mee.

Favoriete archiefstuk
Medewerkers en vrijwilligers van het archief droegen hun favoriete stuk aan voor de voorverkiezing. Daaruit kwam een keuze van tien stukken waarop in augustus gestemd kan worden. Een Middeleeuwse akte bekend als ‘de sjoelbak’, de muurkanten uit de jaren ‘80, een film uit het Maria Gorettihuis, een aandoenlijke foto van ‘Onnozele kinderen’, een brief over een lijk in de boterhal en nog veel meer passeert in de maand augustus de revue. Deze voorverkiezing duurt van 1 tot en met 31 augustus 2013. Om de paar dagen komt er een nieuw stuk hier op het weblog en op de Facebookpagina en  en kan er ‘geliked’ worden. Eind augustus gaat het winnende archiefstuk, het stuk met de meeste ‘likes’, door naar de landelijke verkiezing in oktober.

Maand van de Geschiedenis
Alle deelnemende archieven presenteren vanaf 1 oktober 2013 hun ‘Stuk van het Jaar’ op www.onsdna.nl/stukvanhetjaar. Archieven laten door deze verkiezingsactie zien welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in hun depots bevinden. De hele maand oktober kan het publiek stemmen op hun favoriete archiefstuk.

De landelijke publieksactiviteit ‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Gemeentearchief Gemert-Bakel, BHIC, Regionaal Archief Tilburg en partners. 
Via de Facebookpagina van ‘Stuk van het Jaar’ kunnen belangstellenden de verkiezing van alle deelnemers volgen.Ook Hans Goedkoop, bekend van de tv-programma’s ‘Andere Tijden’ en ‘De Gouden Eeuw’, heeft al gestemd op zijn favoriete archiefstuk (fotograaf André Blom).

1 opmerking:

marion zei

geen facebook hier maar ik zal met plezier de stukken lezen........