dinsdag 23 juli 2013

Tijdmachines Oosterhout, Tilburg en Gilze en Rijen

Binnenkort zijn er drie tijdmachines actief in het werkgebied van Regionaal Archief Tilburg. Een 'tijdmachine' is een website waarop de tijdlijnen van de drie gemeenten te zien zijn. Deze historische lijnen beginnen in de prehistorie en worden regelmatig bijgewerkt tot en met de 21e eeuw. Tilburg was de eerste, daarna volgde Oosterhout in 2010 en die van Gilze en Rijen is in de maak.


Neem alvast eens een kijkje in die van Tilburg of die van Oosterhout. Uiterlijk lijken ze hetzelfde maar de inhoud is anders. Zo heeft elke gemeente uiteraard zijn eigen thema's en onderwerpen. In Oosterhout zag ik dat er in 2007 een 'lingerievrouw' bekroond was tot zakenvrouw van het jaar ;-). Voorts is Oosterhout bijgewerkt tot en met 2009, het kroonjaar waarin de stad 200 jaar stadsrechten vierde. Tilburg heeft de annalen bijgeschreven tot en met 2012 waarin het inwonertal van de stad steeg tot boven de 207.000 en waarbij alle afdelingen in het St. Elisabethziekenhuis op de schop gingen.

Google Analytics biedt ons de mogelijkheid om aan de achterkant gegevens op te vragen. Zo zag ik de volgende resultaten:

Periode: 1 januari  - 23 juli 2013

Tilburg 900 bezoekers met 1900 paginaweergaven. Oosterhout 916 bezoekers met 1540 paginaweergaven. Van die 900 bezoekers op de Tilburgse Tijdmachine was 67 % nieuw en 32,9 % herhalingsbezoek. Hun gemiddelde verblijfsduur was 2:04 minuten.
Oosterhout met 916 bezoekers, daarvan was 74 % nieuw en 26 % herhalingsbezoek. Hun verblijfsduur was gemiddeld 1:24 minuten. De Tilburgse site werd vanuit Tilburg het meest bekeken met 699 personen. Op de tweede plaats Amsterdam (!) en Gilze en Rijen als derde. Internationaal gezien werd de site het meest bezocht door Nederland, gevolgd door België en op de derde plaats de United States. Oosterhout werd bekeken door 390 plaatsgenoten met Tilburg op de tweede plaats. Ook via welk apparaat de Tijdmachines worden bekeken, is te meten via Google Analytics: Desktop staat bovenaan met Tilburg 1136 keer, Oosterhout 1018. Tablets 115 en 135 en mobiels 33 tegenover 51 in Oosterhout. Ook mobiel (telefoon, tablets en Ipads) zijn de tijdmachines dus te raadplegen.

Momenteel wordt er gewerkt aan een betere tool om afbeeldingen zowel groot als klein in te voeren. Daarnaast kunnen er op korte termijn links worden gemaakt naar andere websites. Mochten er instanties zijn in de gemeenten Tilburg of Oosterhout die hieraan hun activiteiten willen koppelen, dan is dat uiteraard mogelijk. We proberen het gebruik zoveel mogelijk te stimuleren.

Geen opmerkingen: