maandag 1 juli 2013

Nieuwe foto's Hasseltse Kerk

Neven en vrienden pastoor Franciscus  J. A. de Beer en architect Adrianus C. de Beer realiseerden eind 19de eeuw de bouw van een kerk in de parochie Hasselt. Formeel was de naam O.L. Vrouw van de Heilige Rozenkranskerk, maar de naam Hasseltse Kerk werd meer gebruikt. Op 26 september 1898 werd de kerk ingezegend. Precies honderd jaar later kwam er een einde aan het geloofsleven in deze kerk. Het interieur verhuisde naar een kerk in St. Oedenrode. Daarna volgde een periode van enkele jaren, waarin gezocht werd naar een nieuwe bestemming van de kerk met het behoud van het oude.Woningcorporatie Tiwos kocht het gebouw voor het symbolische bedrag van 1 gulden. In het gebouw zou een multifunctionele plek worden voor wijkcentra, cursussen, naschoolse opvang. De plannen voor restauratie werden keer op keer uitgesteld. Kunstenaars betrokken het pand. Na enkele jaren stemde de gemeenteraad van Tilburg in 2002 in met een bouwplan van 7,3 miljoen. Verslagen werd de brand ondergaan in de nacht van 10 op 11 juli 2003, die een groot deel van de kerk verwoestte. Toch werd doorgezet om een wijkcentrum met de naam De Poorten te realiseren. De naam De Poorten verwijst naar het kasteel van Tilburg, dat in deze wijk heeft gestaan. Architect Ad Smeulders tekende het ontwerp geïnspireerd door de kathedraal van Avignon. De Twern werd hoofdhuurder.


Deze week ontving het Regionaal Archief Tilburg enkele foto's uit februari 2003. De foto's zijn nog voor de brand genomen en daardoor redelijk uniek. Voor wie nog eens in de geschiedenis wil duiken van het gebouw is de publicatie uit 2005 van Cees van Raak Van Godshuis tot De Poorten een aanrader.

3 opmerkingen:

Krelis Swaans zei

Mgr. v.d. Ven verrichte op 25 sept. 1898 de consecratie van het hoogaltaar waarna de bouwpastoor F.J.A. De Beer de eerste solemnele H. Mis opdroeg. Hij werd daarbij geassisteerd door kap. M. de Wit en kap. C. v.d. Zanden.
Op zondag 15 febr. 1998 werd voor de laatste keer een H.Mis opgedragen. Daarna werd het Mariabeeld de kerk uitgedragen. Vervolgens werden de kerkdeuren door pastor Siemons, als laatste pastor van de parochie, in aanwezigheid van pastor Rooijmans defintief gesloten.

Yvonne Welings zei

Beste Krelis Swaans,

Wat attent dat u als Hasseltdeskundige bij uitstek uw kennis met ons wil delen.

Met vr. groet

Yvonne Welings

Hein Te Voorschijn zei

Hallo Yvonne,
de eerste Skatekerk ter wereld was de Tilburgse Hasseltse kerk.
Als beheerder van april 2000- april 2003 zijn er door mij tientallen foto's gemaakt en filmopnames, ook van alle optredens, jongerenfestijnen etc.
Met vriendelijke groet,
Hein Verschure
Te.06-51240033