vrijdag 5 juli 2013

Wat waren we jong en slank !


"De geschiedenis van de RK Veulpoepers BV is veel maar dan de geschiedenis van een band die plotseling succes heeft met een hit. Het is ook het verhaal van een praktiesch onderzoek naar de realisering van socialistische idealen. De roep om een rechtvaardige, democratische maatschappij, kritiek omzetten in alternatieven, en het onderzoeken van nieuwe samenlevingsvormen en werkverhoudingen. 
(Zout bier in Den Egelantier. De legende van RK Veulpoepers BV. Zjef Naaijkens, 2009.)


Ik kreeg enige tijd geleden een mailtje van Joop Hörmann met de vraag of het archief de films die hij maakte voor de Stichting HAM  nog in de collectie heeft. Vanzelfsprekend kon ik hem een positief antwoord geven. Bovendien kon ik hem vertellen dat de originele 8mm-films inmiddels geconserveerd en gedigitaliseerd zijn.  In opdracht van stichting Bikse Fiste maakte Joop (Stichting HAM) reportages over de Fisten van 1979 en 1980. Hij wilde de films graag bekijken. Als ze nog het aanzien waard waren, wilde hij ze laten zien tijdens de reünie van de mensen die destijds de Bikse Fisten organiseerden.
Wat is YouTube dan toch een geweldige uitvinding!  Ik heb alle negen fragmenten op You Tube gezet, en iedereen kan ze nu bekijken. Historische opnamen, nostalgische beelden voor wie er bij was, mooie gelegenheid voor de jongeren van nu om de tijdgeest van toen te proeven. (en zoals mijn collega Thea schreef: "Wat waren we jong en slank!" -Behalve Zjef dan)


De RK Veulpoepers BV etc
In de jaren '70 van de vorige eeuw (!)  kwamen jongeren in opstand tegen de bureaucratie, de beknotting, de kerk, de regels en wetten. Een generatie op zoek naar nieuwe samenlevingsvormen.
Hilvarenbeek werd zo'n beetje het centrum van de (Midden-)Brabantse jongerencultuur. De kern van actieve protestbeweging had zijn roots in Hilvarenbeek, waar de gemeente in 1972 een oud confectieatelier ter beschikking stelde om er een jongerencentrum te beginnen: "Lieve hemel". Een van de vele projecten die de kerngroep RK Veulpoepers BV realiseerde. Er zouden er nog vele volgen.
Ter ere van het vijfjarig bestaan van de Lieve Hemel werd in 1977 een gratis festival georganiseerd, midden in het dorp op het Vrijthof. Het kon een "eventuele opvolger van de Groot-Kempische Kultuurdagen" worden, zoals de programmakrant ZJU vermeldde. De organisatie rekende op zo'n tweeduizend bezoekers , er kwamen er tien keer zoveel en het werd een vrolijk volksfeest, voor herhaling vatbaar. Dat gebeurde dan ook, al verliep met name het contact met de gemeente niet meer zo voorspoedig als de eerste keer. "Het zou maar beter naar de Beekse Bergen kunnen verhuizen, het was te grootschalig, de orde en veiligheid zouden in het gedrang zijn etc."  Deze wens van de gemeente Hilvarenbeek is, 35 jaar na dato, min of meer uitgekomen! Een paar weken geleden werd in de Beekse Bergen het Best Kept Secret festival gehouden!
De laatste versie van de Bikse Fiste  was in 1981. Veel leden van de organisatie waren inmiddels verhuisd naar Tilburg en daar volop betrokken bij de vele (protest-)acties en sociale initiatieven. Het jaarlijkse Bikse volksfeest Elastiek Muziek werd vanaf 1985 georganiseerd. Ook hier was het weer heerlijk vertoeven, genieten van de muziek, het straattheater, de activiteiten voor kinderen. Minder politiek, dat wel.

Leestip:
In "Zout bier.." schrijft Zjef Naaijkens uitgebreid en heel erg leesbaar over de geschiedenis van de "Poepers"

Geen opmerkingen: