woensdag 10 juli 2013

Historisch Goirles beeldmateriaal veilig gesteld

Fotograaf van de Eerste Wereldoorlog wordt Huub de Bont (1887-1975) ook wel genoemd. Juist in deze tijd waar voorbereidingen worden getroffen voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog schenkt Joop Schepens 215 glasnegatieven aan de gemeente Goirle, De formele schenking vond woensdagochtend 10 juli plaats op het gemeentehuis in aanwezigheid van burgemeester mw. M. Rijsdorp.
 
Joop Schepens en burgemeester M. Rijsdorp


Voor of tijdens de Eerste Wereldoorlog leerde Huub de Bont fotograferen. Het is niet bekend wie hem de techniek heeft geleerd. In het dagelijks leven was De Bont werkzaam bij textielfabrieken Van de Lisdonk en later bij Van Puijenbroek. Naast fotograferen mocht hij graag voetballen bij de Goirlese Voetbal Vereniging (GVV) en viool spelen, terug te zien op zijn foto's. Hoewel Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef, ondervonden ook de Nederlanders de gevolgen van de gebeurtenissen in de naburige landen. Nederland mobiliseerde op 1 augustus 1914 en zo'n 200.000 mannen werden opgeroepen om de neutraliteit te verdedigen. In Goirle, zo dicht bij de grens gelegen, werden zo'n 5.000 soldaten gelegerd en ingekwartierd van de Gele Rijders tot cavaleristen. Huub de Bont heeft menig soldaat op de gevoelige plaat vastgelegd. Daarnaast werd het dorp net als Tilburg overspoeld met Belgische vluchtelingen.

Musicerende familie De Bont




In 1926 trouwde hij met de Zeeuws-Vlaamse Celina van de Voorde. Het gezin woonde aan de Tilburgseweg, waar hij in de kelder de foto's ontwikkelde. Zijn fotografie richt zich dan meer op zijn gezinsleven en naaste familie. De kinderen Piet en Elly uit het huwelijk zijn op menig gevoelige plaat vastgelegd. Tot de Tweede Wereldoorlog bleef Huub de Bont zijn hobby uitoefenen. Een glasnegatief toont het echtpaar met Engelse bevrijders in mei 1945.

Huub de Bont overleed op 27 juli 1975. Zijn glasnegatieven verhuisden naar de Heemkundekring De Vyer Heertganghen, die de negatieven weer doorgaf aan Joop Schepens. Joop zocht een goede bestemming voor het historisch materieel om ze ook voor toekomstige generaties veilig te stellen.

Militairen in Goirle september 1914
In totaal zijn van Huub de Bont 215 glasnegatieven bewaard gebleven. Deze zijn letterlijk van glas en daardoor zeer kwetsbaar. Daarnaast waren ze erg vervuild. Het Regionaal Archief Tilburg, bij wie de gemeente Goirle haar historische archieven heeft ondergebracht, heeft de negatieven laten schoon maken en de glasnegatieven worden komende tijd gedigitaliseerd. Een zeer welkome aanvulling voor de beeldhistorie van Goirle.

In het Brabants Dagblad van 13 juli 2013 is een uitgebreid artikel, samengesteld door Henk van Raak, gepubliceerd. Voor het persbericht van de gemeente Goirle zie deze link.

Geen opmerkingen: