vrijdag 5 juli 2013

Vijf eeuwen geschiedenis

Wat  begon als een  onderzoek naar de eerder bewoners van zijn ouderlijk huis mondde uit in een lijvig boekwerk over alle huizen en bewoners  in het buurtschap Terover bij Alphen in de afgelopen 500 jaar.

Rond 1500 stonden er in dit gebied al ongeveer 50 woningen, nu staan er in het buurtschap 120 woningen. Dhr. Eddy de Swart heeft per huis een bewonersoverzicht gemaakt, van de huidige huizen en van de verdwenen panden zijn de bewoners genoteerd. Sommige boerderijen zijn al eeuwen in het bezit van één familie. Daarnaast is er in het boek terug te vinden hoe het onroerend goed verworven werd of doorgegeven. Terover blijkt de Alphense bakermat van uitgebreide families, zoals Van Hal, Van Loon, Van Alphen en Oomen. Want naast achtergrond van de Alphense en Teroverse geschiedenis is er in het boek een schat aan familienamen terug te vinden.

Het boek is ruim geïllustreerd met foto’s van alle huidige panden. Daarnaast is er ook kaartmateriaal en oudere foto’s gebruikt om zaken te verduidelijken. Het is een heel waardevol boek wat voor diverse soorten onderzoekers als inspiratiebron kan dienen. Zeker is het een kroon op het vele werk dat tijdens archiefonderzoek door Dhr. De Swart verricht is.
Het boek is opgenomen in onze bibliotheek. Het is te koop bij Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen voor € 22,50. Het museum is open elke dinsdagmorgen en donderdagmiddag.
Mocht je door dit boek geïnspireerd raken maar niet weten hoe een onderzoek te beginnen kijk dan bij ons cursusaanbod voor ideeën. ( update van het aanbod 2013-2014 volgt in augustus)


Geen opmerkingen: