dinsdag 19 mei 2015

Legerkistjes en werkschoenen

De meeste dorpen hielden lange tijd hun agrarisch karakter. Zo ook Alphen. Tot ver in de twintigste eeuw was er weinig industrie. Een van de weinige fabrieken die Alphen tot de jaren zestig gekend heeft was Baeten’s Schoenfabriek.
Begonnen in Gilze in 1918 en verhuist naar Alphen in 1926.
Legerkistjes
De fabriek kent in zijn naoorlogse hoogtijdagen ruim 50 werknemers en is daarmee in Alphen jarenlang een belangrijk werkgever. De schoenindustrie gaf ook de mogelijkheid voor vrouwen een bijdrage te leveren aan het gezinsinkomen door middel van thuiswerk.
In Alphen was het niet anders, een aantal vrouwen werkte als stikster thuis.
Afgelopen jaar is er een boek verschenen over Baeten’s Schoenfabriek. Hierin wordt de geschiedenis van de fabriek vertelt vanaf het prille begin in Gilze tot de sluiting in 1979. Aan de hand van verhalen, foto’s en archiefonderzoek geeft Dries Baeten een goed beeld van het familiebedrijf door de jaren heen.  Maar ook het sortiment komt aan de orde.
Stevige werkschoenen met of zonder stalen neuzen
Veel dienstplichtigen zullen schoenen uit deze fabriek gedragen hebben, de zogenaamde “legerkistjes”  Maar ook werkschoenen van het merk “Alpha” waren een begrip. Maar daarnaast werden er ook heren- en kinderschoenen geproduceerd
Ben je benieuwd of één van je voorvaderen bij deze fabriek gewerkt heeft? Check dan even de complete personeelslijst  1926-1979 die in het boek te vinden is.
Het boek is niet meer te koop maar wel opgenomen in de bibliotheek van het archief.


Geen opmerkingen: