vrijdag 29 mei 2015

Met de solex in spoor van Diederik ZijnenDe afdeling Geo van de gemeente Tilburg was gisteren op bezoek bij Regionaal Archief Tilburg. Zij gingen met het team een middag samen op pad. Het thema was: Het verleden terugzien in het heden. De kaartenmakers van de gemeente hebben de Kaart van Zijnen als uitgangspunt genomen om een tocht uit te zetten per solex door Tilburg.
 De kaart van Zijnen is een manuscriptkaart uit 1760. Landmeter Diederik Zijnen tekende de kaart van de Heerlijkheid Tilburg en Goirle in opdracht van de toenmalige heer van Tilburg. Dat resulteerde in een kaart met een onvoorstelbaar oppervlak van 330 bij 430 centimeter. Dit archiefstuk is in 201-2011 gerestaureerd en gedigitaliseerd en daarmee voor iedereen optimaal raadpleegbaar geworden via de website van het archief.
Tijdens de solextocht zijn enkele stops ingelast waar uitleg wordt gegeven over de plek met een referentie naar de situatie op de Kaart van Zijnen. Tijdens de presentatie in het archief kregen de teamleden alvast een voorproefje van wat hen daarbij te wachten stond. Details van de Kaart van Zijnen gaven de situatie in 1760 weer en straks, en route, kunnen ze kijken of ze die punten nog herkennen in het deels stedelijke landschap. Veel van de veldnamen op de kaart zijn nog steeds in gebruik zijn zoals Korvel, Hasselt, Goirke, Hagelkruis, de Hemeltjes, Heikant, en Lijnsheike. Veel straten van nu hebben een voorloper in (zand)paden van vroeger. Tegelijkertijd is er ook veel verdwenen zoals de verschillende
molens die Tilburg in vroeger eeuwen rijk was.

Het was leuk om een dergelijke groep professionals op het spoor te zetten van hun voorloper Diederik Zijnen.

Tekst: Luud de Brouwer

Geen opmerkingen: