vrijdag 22 mei 2015

De Hoefstraat tijdens de Tweede Wereldoorlog

Kees Evers (1926-2013)
Tijdens het ontruimen van het ouderlijk woonhuis aan de J.P. Coenstraat trof dochter Caroline Evers op de zolder achter een schot diverse documenten van haar vader Kees Evers aan. Haar vader Kees Evers, volledige namen Cornelius Bernardus Maria, werd geboren in Tilburg op 15 augustus 1926 en stierf daar op 12 december 2013. De tekst op de rouwadvertentie past geheel bij de documenten die hij heeft nagelaten op de zolder:
Een vakbonds- en onderwijsman van het eerste uur.


Misschien herkent u Kees Evers wel op deze foto, hij is de man in het midden.


Het gezin, waarin Kees Evers opgroeide, woonde in de Hoefstraat 211b. Voor zijn opleiding tot onderwijzer bij Gerardus Majella te Dongen verbleef Kees Evers intern. Tijdens deze opleidingsperiode in de jaren 1943-1944 werd gecorrespondeerd met onder andere zijn moeder en vrienden. De correspondentie biedt een bijzonder inkijkje in de wereld van toen. Daarnaast was Kees Evers actief in de verkennerij Hoefstraat en bij de ontspanningsdienst tijdens de oorlog.
Kweekschool Dongen


Archief
Het archief (1598) is in 2015 in eigendom overgedragen aan de gemeente Tilburg.
Voor verdere informatie over het archief van Kees Evers (1926-2013) zie deze link. U kunt de documenten niet online via de website raadplegen, voor inzage kunt u terecht in de studiezaal van het Regionaal Archief Tilburg.

Geen opmerkingen: