Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar de nieuwe zoekfunctionaliteit is er eindelijk.
In navolging van Het Markiezenhof in Bergen op Zoom hebben we op de website van het Regionaal Archief Tilburg de nieuwe manier van zoeken online staan. Met één zoekactie kun je alle databases doorzoeken. En de webpagina's.
Er zitten wel beperkingen aan. In de afzonderlijke databases kun je als bezoeker op meerdere manieren zoeken en nu is dat beperkt tot één zoekwoord. Het spreekt vanzelf dat zoeken op een woord als "Heuvel" wel treffers opleverd in de genealogische database, maar een woord als "vluchtelingen" weer niet.
Ondanks deze beperkingen kun je nu als bezoeker wel snel een overzicht krijgen van de informatie die in de diverse databases aanwezig is. Je hoeft ze niet allemaal stuk voor stuk af te gaan en dezelfde vraag opnieuw te stellen.
Op basis van het zoekresultaat kun je wel in elke afzonderlijke database verder (en meer gedetailleerd) gaan zoeken.
De bibliotheekdatabase is nog niet opgenomen in deze nieuwe zoekfunctionaliteit.
Naast deze functionaliteit is er ook een widget gemaakt die op elke willekeurige website een plaats kan krijgen. Als je als bezoeker van die website een vraag intypt en gaat zoeken, kom je terecht in de website van het Regionaal Archief Tilburg en krijg je daar de zoekresultaten te zien en kun je verder gaan zoeken.
Over deze widget is al eerder een blogbericht verschenen. Hij is zichtbaar in de rechterkolom van dit weblog.
Probeer de widget en ontdek de voordelen van zoeken door alles!
We staan altijd open voor opmerkingen en verbeteringen. Hebt u suggesties, plaats een reactie.
3 opmerkingen:
Alle lof alweer voor dit initiatief! Ik kan wel wat zaken opmerken natuurlijk, maar die zul je zelf ook wel weten:
1. Het niet kunnen zoeken naar individuele beschrijvingen van archiefstukken is natuurlijk een groot gemis. Je zoekt op een woord, klikt vervolgens op de archiefstukken, moet dan wederom uit een lijst kiezen om vervolgens niets anders dan een lange lap tekst te krijgen (een inventaris) waarin je tenslotte alsnog zelf moet gaan zoeken...
2. De zoekresultaten zijn nog steeds gescheiden per collectie, wat je dus allereerst een klik extra (in mijn ogen dus teveel) kost. Als je zoekt in alles, dan maakt het je dus blijkbaar niet uit wat voor soort materiaal je vind, als het maar over je zoekwoord gaat. Met andere woorden: je wilt vermoedelijk alle archiefstukken, foto's, boeken enzovoort in een enkele resultatenlijst zien, gesorteerd op relevante.
Dare I say it? Eigenlijk dus gewoon een Google-manier.
Maar nogmaals: dit is natuurlijk weer een mooie, handige functie, een stap vooruit naar grotere zoekhoogten! :-)
@Christian
Jij durft het best te zeggen, telkens weer :-).
1. Helemaal waar. Wordt aan gewerkt maar kan even duren.
2. Dat zullen we nog een keer vragen een de gebruikers. Op dit moment zou ik zeggen dat je als (be)zoeker een eerste indruk wilt krijgen wat we allemaal hebben in de verschillende collecties om vervolgens daar in verder te zoeken. Mede omdat je appels en peren vergelijkt soms, dus niet alle informatie in een keer echt kunt bevragen. Het is geen full text search in alle velden van alle records in alle databases.
Maar het is een interessant gedachte en wie weet!
Dank je voor de feedback en het compliment.
@Luud: You're welcome, anytime, buddy! ;-)
Een reactie posten