donderdag 15 juli 2010
Archief Hans Claesen terug in Tilburg
Ik sluit makkelijk hoofdstukken af. Dat heb ik ook met mijn beelden: als ik de laatste hand heb gelegd of de laatste tik heb gegeven, dan zeg ik: dit was het en nu komt het volgende
Hans Claesen werd in Tilburg geboren in 1925 en overleed vijftien jaar geleden in 1995. Zijn vader was eigenaar van de steenfabriek A.J. Claesen & Co, vanaf 1923 gevestigd aan de Lovense Kanaaldijk.
Na de Tweede Wereldoorlog ving zijn opleiding aan bij de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in 's-Hertogenbosch (1945-1948), gevolgd door de Akademie van Beeldende Kunsten Den Haag (1948) en de Jan van Eyck Academie (beeldhouwen) te Maastricht (1949-1953). Hij was een leerling van Oscar Jespers (1887-1970) en Charles Vos (1888-1954). Na zijn studie kreeg hij een atelier op het terrein van de steenfabriek van zijn vader. Halverwege de jaren zestig na onteigening van de fabrieksterreinen en verhuizing van de fabriek naar Etten Leur laat hij een beeldhouweratelier bouwen aan de Lovense Kanaaldijk, ontworpen door Wim Hansen, architect van de Bossche School. Zijn dochter Inge, geboren in 1960 heeft het atelier als beeldhouwster nog steeds in gebruik.
Een van zijn eerste werken in 1953 was een reliëf ingemetseld in de hal van zijn geboortehuis. Dit was een opmaat naar zijn verdere monumentale werk, van niet een kunstenaar zijn zoveel werken in de openbare ruimte in Tilburg bewaard gebleven als van Hans Claesen. Zijn onderwerpen zijn dieren, kinderen, mensen, plantaardige vormen en onderwerpen van religieuze aard. Claesen maakte veel opdrachten voor kerken en kloosters. Ook buiten Tilburg zijn werken in opdracht vervaardigd zoals in Schijndel, Eindhoven, Volkel, Geldrop en Oosterhout.
Hiernaast de beeldengroep Drie kinderen in een kring aan de Postelse Hoeflaan uit 1962. Meer informatie over werken in Tilburg is te vinden op de website van KORT.De plastiek voor de Tilburgse Trofee in de vorm van drie torens werd naar een ontwerp van Hans Claesen vervaardigd. Daarnaast maakte hij ook vrij werk. Zijn maatschappelijke activiteiten lagen in het verlengde van zijn kunstenaarschap. In de jaren '60 secretaris van de Vakgroep Beeldhouwers(BBK), penningmeester van de Federatie van Beroepskunstenaars en oprichter van het Duvelhok. Als docent Handvaardigheid 1971-1990 was hij verbonden aan als docent verbonden aan de Academie voor Beeldende Vorming Tilburg en de afdeling Tehatex van het Mollerinstituut.
Het archief bestaande uit egodocumenten en foto's, mallen voor reliëfs en beelden, ontwerptekeningen en plakboeken is door zijn erven in 2000 ondergebracht bij de Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN). Het archief werd geordend door A. Toelen in het najaar van 2003. Aangezien het Regionaal Archief Tilburg betere bewaarcondities kon bieden dan SKKN werd het archief van Hans Claesen in 2009 overgebracht naar Tilburg. De voorwerpen zullen ter zijner tijd worden overgedragen aan het StadsMuseum Tilburg.
Abonneren op:
Reacties posten
(Atom)
4 opmerkingen:
Leuk, deze aandacht voor Hans Claesen. Via het project De Ringbaan van Stichting Straat, kwam ik erachter dat vlakbij mijn huis ook een werk van hem staat, aan Ringbaan Noord nummer 13. Ik zal es gaan speuren in de stad of ik zijn werk nog op meer plekken kan zien.
@Jojanneke, kijk ook eens op de website van KORT. Hans Claesen heeft in Tilburg het meeste werk in de openbare ruimte nagelaten.
Inderdaad, da's niet niks: http://www.kunstbuitenbinnentilburg.nl/scripts/kunstatotz.asp?sort=name
Maar de lijst van Kort is niet volledig, lijkt me...
Een reactie posten