Afgelopen vrijdag 14 juni ontving ik de heer Frans Brouwers in het archief. Hij had eerder die week telefonisch contact gezocht met de mededeling dat hij een kwartierstaat had uitgegeven en die wilde hij aan mij aanbieden voor de bibliotheek van Regionaal Archief Tilburg.
De heer Brouwers begon zijn onderzoek in de tijd van archivaris Schurink. Hij was toen nog student en mocht zelfs af en toe een vraag stellen aan het genealogische genie van die tijd, Jos Van Dijk. Diens genealogische collectie bevindt zich nog steeds in onze depots.
Jaren later was de heer Brouwers actief in de ambassade in Angola en wanneer hij wat vrije tijd had pakte hij zijn onderzoek weer op. Per brief. Zo ging dat in die tijd. Ik was net begonnen bij het Gemeentearchief Tilburg en kreeg zijn brieven in handen ter beantwoording. Dat hebben we zo een aantal jaren volgehouden.
Uiteindelijk vond hij na zijn pensionering de noodzakelijke tijd om zijn onderzoek af te ronden en tot een publicatie om te zetten. De genoemde Barbara en Olivier zijn zijn kinderen.
Het boek bevat de kwartierstaat van zijn kinderen. De familie Brouwers waren fabrikanten in Tilburg tot eind jaren 50. De vrouw van Frans Brouwers was Marga de Beer, met diepe Tilburgse roots. Enkele andere fabrikantenfamilies passeren de revue in het boek: Eras, Mathijssen en Janssen. De lijnen van de kwartierstaat waaieren ver uit tot in Duitsland en uiteindelijk is er ook een link met Karel de Grote. De recente kwartieren hebben foto's en foto's van schilderijen als illustratie. In die kringen liet men zich graag portretteren op de oude manier.
Er staan ook verhalen in het boek, maar het grootste deel bevat de kwartieren van 39 generaties. Uitputtend onderzocht en een monnikenwerk. Kwartierstaten die zich tot ver over de landsgrenzen uitstrekken zijn waanzinnig moeilijk te vullen. Er zijn vele mensuren voor modig geweest om dit tot een goed einde te brengen.
Voor mij was het leuk om de man te ontmoeten met wie ik enkele jaren via de post in contact heb gestaan en die mijn verzameling munten heeft uitgebreid met exotische maar waardeloze exemplaren.
Hopelijk zullen veel stamboomonderzoekers van dit werk gebruik gaan maken.
6 opmerkingen:
Is die publicatie ergens te koop?
@Ad
Nee, het boek is niet te koop. Het is alleen te raadplegen in onze studiezaal. Ik weet ookniet of de schrijver nog exemplaren heeft die hij kan verkopen. Ik zal navraag doen na mijn vakantie.
Kan ik dhr Frans Brouwers zelf benaderen met de vraag of het boek (nog) te koop is?
Als u zelf zijn contactgegevens heeft, moet dat wel kunnen! Wij kunnen die gegevens niet zomaar doorsturen.
Groeten, Jojanneke van Zandwijk
Mr. Frans BROUWERS heeft op 20-08-2015 te Brussel het tijdelijke voor het eeuwige verwisselt. Zijn broer George uit Oisterwijk heeft dezelfde genealogische hobby en is bezig de gegevens over te brengen op GeniWiki.
Ik heb via Marktplaats een exemplaar van zijn boek kunnen kopen.
Excuus: niet zijn broer, maar zijn NEEF George...
Een reactie posten