donderdag 16 augustus 2012

Hoe verging het Oisterwijk tijdens de Eerste Wereldoorlog?

Op zaterdag 8 september ontvangt Regionaal Archief Tilburg Henk van der Linden voor het geven van een lezing over Oisterwijk in de Eerste Wereldoorlog. Van der Linden is kenner bij uitstek over Nederland tijdens WO-I en spitst zijn verhaal toe op Oisterwijk en naaste omgeving.

In augustus 1914, nu bijna 100 jaar geleden, stond heel België in brand. De Duitsers waren het land ingevallen en de buurlanden Engeland en Frankrijk schoten te hulp. De Eerste Wereldoorlog was begonnen. Nederland was neutraal, maar ontkwam niet aan de gevolgen. Bijna een miljoen Belgen vluchtten over onze grenzen en zochten hier een veilig onderkomen. Dit had grote gevolgen voor ons land en als Brabantse opvanggemeente ook voor Oisterwijk.

In zijn lezing vertelt Henk van der Linden wat Oisterwijk in de vier oorlogsjaren 1914 -1918 overkwam, en hoe bestuur en bevolking daarmee omging. Oisterwijk was destijds met nog geen 4000 inwoners een stipje op de wereldkaart. Tijdens de lezing wordt dat wat er in Oisterwijk gebeurde geplaatst in de context van de Grote Oorlog en van Nederland.

Henk van der Linden is 68 jaar, geboren en getogen Oisterwijker. Hij woont momenteel in ’s-Hertogenbosch en publiceert over Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Hij is eindredacteur van de nu al 24-delige Kroniek van de Eerste Wereldoorlog en vicevoorzitter van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog.

Lezing Oisterwijk in de Eerste Wereldoorlog
Door Henk van der Linden
Regionaal Archief Tilburg
Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg
zaterdag 8 september van 13.30 tot 15.30 uur 


LET OP: aanmelden kan niet meer, de zaal is vol.
Mogelijk herhalen we deze lezing later in het jaar. Hou daarvoor ons blog, nieuwsbrief, twitter en facebook in de gaten.


Vrij entree

Lees het artikel in Brabants Dagblad van 16 augustus 2012.

Geen opmerkingen: