maandag 20 augustus 2012

Spoorlaan 346: Van Bank tot Huis van de Wereld tot ?

Het Huis van de Wereld sluit eind van dit jaar de deuren aan de Spoorlaan 346. Tijdens de wederopbouw in 1954 werd dit karakteristieke gebouw aan de Spoorlaan 346 gebouwd, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger. De deuromlijsting vervaardigd door beeldhouwer Hans Claesen mag ook als bijzonder worden beschouwd.
Verschillende erfgoedclubs zoals de Heemkundekring Tilborch, Erfgoedvereniging Heemschut en de stichting Cuypersgenootschap zijn al druk doende het gebouw op de gemeentelijke momumentenlijst geplaatst te krijgen.
Spoorlaan 346 werd gebouwd voor een bank, onderdeel Van Mierlo en Zoon uit Breda, later werd dit ABN AMRO. Op het hekwerk was ook het logo van de bank verwerkt vMz. De bouw mocht wat kosten, steenhouwerij Petit uit Breda werd ingehuurd om de marmeren vloeren van te leggen.
 
Als je de foto's tijdens de bouw ziet, is het moeilijk de leegte achter de Spoorlaan zonder de huidige hoogbouw voor te stellen. De torens van de St. Josephkerk zijn duidelijk te zien door de ochtendmist. Op de foto spreekt bankdirecteur dhr. J.H.M. Robbers de bouwvakkers toe.
Rond 1982 zou de ABN AMRO verhuizen naar de hoek bij de Heuvelring. Tot januari 2013 wordt het pand nog bewoond door het Huis van de Wereld, dat daarna noodgedwongen de 'mooie' deur moet gaan sluiten.

Het archief van architectenbureau Kraaijvanger wordt bewaard bij het Nederlands Architectuur Instituut te Rotterdam (link), uiteraard zijn de bouwtekeningen ook te vinden in het 'eigen' Tilburgse bouwarchief (link). Daar is nu een visuele bron bij gekomen. Van mevrouw mw. J. Cobben-Van Kempen, vanaf 1960 werkzaam bij de bank, ontving het Archief deze week twee alba met foto's van de bank. Ze zijn uniek.

P.S. De Heemkundekring Tilborch heeft in 2013 het verzoek ingediend om het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Dit verzoek is afgewezen door het college van B. en W.

Geen opmerkingen: