zaterdag 26 januari 2013

Een voornaamwijziging in het begin van de 19de eeuw

Het gebeurt niet zo vaak, dat er bij de rechtbank verzoeken om voornaamwijziging binnenkomen. Toevallig hebben er onlangs twee van die wijzigingen plaatsgevonden. Een 60-jarige Limburger heeft zijn vier katholieke voornamen Johannes Gerardus Joseph Maria laten veranderen in kortweg Jo, zoals u hebt kunnen lezen in de Volkskrant van 3 januari 2013. Ook in Limburg heeft een 17-jarige HAVO-scholier zijn Turkse voornaam laten veranderen in een Nederlandse, zoals gemeld in NRC van 10 januari 2013. Zo'n 200 jaar geleden vond er in Tilburg ook een wijziging van voornamen plaats.
Degene om wie het ging was Joannes Piggen, gedoopt Tilburg 21 november 1773, die in zijn eerste twee huwelijksinschrijvingen Johannes Norbert wordt genoemd met als achternaam Pigmans. Normaal gesproken zou daar niet zo'n ophef over zijn gemaakt, maar het wordt anders als Joannes Pigmans voor de derde keer trouwt in 1812, toen bestond er al een burgerlijke stand en dan worden de gegevens beter gecontroleerd dan in de jaren vóór 1811.
Joannes Piggen trouwt voor de eerste keer op 9 april 1804 te Tilburg als Johannes Norbart Pigmans met Johanna Maria Peijnenborg (DTB 52 Tilburg, scan 48):


Hij trouwt voor de tweede keer met dezelfde naam als in 1804, op 17 Grasmaand (april) 1809 met Johanna de Lepper (DTB 52 Tilburg , scan 138):


Bij beide huwelijksinschrijvingen is een verwijzing ingeschreven naar een vonnis uit 1812, waaruit blijkt dat de voornamen van de bruidegom niet correct zijn, Johannes Norbart moet zijn Joannes of Jean. Norbart is niet de tweede voornaam van de bruidegom, maar de voornaam van diens vader.
In hetzelfde vonnis wordt de doopinschrijving van Joannes Pigmans dd. 21 november 1773, gecorrigeerd, hij heet daarin foutief Piggen (DTB 10 Tilburg,  scan 170)


Als bewijs voor de foutieve achternaam wordt de huwelijksinschrijving van Joannes' ouders overlegd, zij trouwden 27 december 1772 te Tilburg (DTB 20 Tilburg, scan 5):


In die huwelijksinschrijving heet de bruidegom Pigmans en niet Piggen.

Als extra-bewijs is in 1812 ook de doopinschrijving van vader Norbert Antonius Pigmans overlegd. Hij is gedoopt 21 december 1744, vermoedelijk, als we de huwelijksinschrijving moeten geloven, in Enschot. Het doopboek waarin zijn doop is geregistreerd is anno 2013 niet meer aanwezig!!
Het genoemde vonnis is ingeschreven in het register van geboorten van Tilburg van 1812, scan 164 e.v.:


Als het vonnis ten uitvoer is gebracht kan Joannes Pigmans met een gerust hart op 16 december 1812 te Tilburg voor de derde keer in het huwelijksbootje stappen, zijn derde bruid is Johanna van Laarhoven:

1 opmerking:

Brenda greg zei

Ik ben erg blij om mijn ervaring hier te delen, mijn naam is Brenda en ik was gelukkig getrouwd. Pas toen mijn man zei dat ik hem bedroog, werden we allebei zeurende paren, hij kon het niet geloven, noch vertrouwde hij op mijn woorden, dus vroegen we om een scheiding, later werden we gescheiden en beloofden we dat we het nooit zouden goedmaken. Lang probeerde ik verder te gaan, maar ik kon niet zonder hem blijven, dus begon ik een zoektocht naar de terugkeer van mijn man, toen werd ik doorverwezen naar Dr.IZOYA. Een geweldige man die ik tegenkwam, hij sprak een liefdesbetovering uit en zorgde ervoor dat mijn man binnen 24 uur terugkeerde. hiermee ben ik hier om het contact van Dr. IZOYA te delen, hem te bereiken via drizayaomosolution@gmail.com. Hij is inderdaad krachtig en gespecialiseerd in de volgende zaken ...
(1) Allerlei liefdesbetoveringen. (2) Stop met scheiden. (3) Beëindig onvruchtbaarheid. (4) Heb geestelijke hulp nodig.