woensdag 26 maart 2014

Tilburg rond 1900: ZomerstraatAls er een straat in Tilburg een metamorfose heeft ondergaan is dat de Zomerstraat wel. Voor de stadsvernieuwing liep de Zomerstraat van de Markt tot aan de Schoolstraat naar de Korvelseweg. Nu is er nog een klein deel over dat nog Zomerstraat heet, het gedeelte tussen de Schouwburgring en het Onze Lieve-Vrouweplein.


Deze foto dateert van rond 1900 en is een van de oudste afbeeldingen van de Zomerstraat. Het vervoer vindt plaats met een paard en wagen. De foto moet zijn genomen met de rug naar de Korvelseweg op de plaats, waar aan de rechterkant de Jumbo staat.

We beginnen met het woonhuis met het torentje links, nu Zomerstraat 11, dat als een van de weinige gebouwen in de straat er nu nog staat. Het woonhuis werd ontworpen door architect Jan van der Valk voor de fabrikantenfamilie F.M. Sträter-Bogaers. Het zijn nu appartementen. De invloeden van Art Nouveau zijn goed zichtbaar in de versieringen. In de gevelsteen is een tekst opgenomen: "Primus lapis positus M.J.J Strater XVIII MDCCCLXXXXIX".

Een ander rijksmonument, dat zichtbaar is midden op de foto, is de protestantse Pauluskerk, nu Heuvelstraat 141. Het is het gebouw met het gekoepeld torentje op het dak, achteraan in het midden van de foto. Nu is de Pauluskerk niet meer te zien vanuit de plaats, waar de foto genomen is. De gebouwen van de Schouwburgring belemmeren dat zicht.
Herkenbaar is voorts de spiegel- en lijstenfabriek Briels.

Herkent u nog meer gebouwen op deze foto, laat het ons weten.

Door op deze link te klikken kunt u zien hoe Tilburg er nu vanboven uitziet.


Eerdere bijdragen over de Zomerstraat:
- Een schouwburg in je achtertuin link
- Zonen Brands in de Tilburgse Textiel link
- Ziekenfondsbrillen en de eerste opticiens in Tilburg link
- Verdwenen bedrijven in Tilburg: Interieur Donders link
- Het verhaal van architect Leo Goyaerts nader verteld link

2 opmerkingen:

Frans manni zei

Yvonne
op de website van het archief vond ik een foto van Zomerstraat 46 van een gouden bruiloft
en familie van mij
groeten Frans manni

• PlaatsTilburg
• StraatZOMERSTRAAT
• Dag26
• Maand5
• Typeringexact
• Jaar1908
• Uiterlijke vormFoto
• Fotonummer071494
• OmschrijvingHet pand Zomerstraat 46, versierd t.g.v. de gouden bruiloft van timmerman Leonardus Aloisius Mennen, geboren te Tilburg op 29 maart 1828, en koopvrouw Johanna Tromp, geboren te Tilburg op 8 augustus 1831. Zij trouwden te Tilburg op 27 mei 1858. Hij was een zoon van Leonardus Mennen en Maria Catharina Manni. Zij was een dochter van Peter Hendrik Tromp en Johanna Gijsels. Naast het paar, op nr. 44, woonde het echtpaar Goijaerts-Mennen. Tegen de bovenverdieping twee schilden: links met het gereedschap van een timmerman, een passer en meetlat, rechts het wapen van Tilburg.

Yvonne Welings zei

ha Frans,

Bedankt voor je reactie. Dit pand moet aan de overzijde hebben gelegen.
fijn weekend,

Yvonne