Laatst kreeg ik een telefoontje of wij geen doopboeken uit Oosterhout misten.Voor zover bekend niet, immers alle archieven uit Oosterhout, die in 2004 in De Bussel stonden zijn in dat jaar naar Tilburg gekomen. Alle stellingen zijn keer voor keer doorgelopen voordat de ruimte in gebruik kon worden genomen door de schouwburg.
De doopboeken kennen een lange verhuisgeschiedenis. Voordat de Burgerlijke Stand werd ingevoerd in 1811 werden bevolkingsgegevens vastgelegd in de kerkregisters. In 1811 werd ten behoeve van het opzetten van de nieuwe administratie de kerkelijke registers gevorderd door de gemeente. Met de Archiefwet 1918 moesten de registers weer worden ingeleverd bij het Rijksarchief in de provinciehoofdplaats 's-Hertogenbosch. Met de Archiefwet 1995 werd weer een omgekeerde beweging gemaakt, alle oude archieven die plaatselijk waren gevormd zoals schepenbanken en notarissen moesten weer naar de gemeente terug. Het kan verkeren.
Maar nu de ontdekte registers, wat was daar mee aan de hand, die stonden gewoon nog in 's-Hertogenbosch. En hebt u alle gegevens eruit gemist nee, want in het Onderzoekerscentrum staan kopieën. U mist ze natuurlijk wel op de website, want we hebben ze in 2005 niet kunnen scannen. Dat gaat alsnog gebeuren, maar tot die tijd zult u net als de voorgaande jaren met de kopieën genoegen moeten nemen.
En welke registers waren het nu precies, het zijn 3 Rooms-katholieke doopboeken van Oosterhout, 1682-1702, 1703-1727 en 1762-1765.
U begrijpt we zijn weer blij dat ze 'terug' zijn.
1 opmerking:
Kunt u aangeven wanneer ongeveer de raadpleegbaarheid van deze doopboeken via uw website te verwachten is?
Een reactie posten