maandag 10 oktober 2011

Verdwenen bedrijven in Tilburg: Interieur Donders

Op 1 augustus 2011 sloot Interieur Donders haar deuren aan het Wilhelminapark. Donders Interieur was meer dan honderd jaar een begrip in Tilburg. In maart 1896 werd de zaak Donders Smulders opgericht door Bernardus Donders (1873-1936) aan de toenmalige Zomerstraat nummer 26. Eind 1932 werd het originele pand geheel gesloopt en vernieuwd en in 1933 geopend.
Men kon toen nog niet bevroeden dat de slopershamer enkele decennia later weer zou toeslaan, nu om de nieuwe schouwburg te realiseren.

Na de dood van Bernard nam zijn jongere broer Jos(eph) Donders (1889-1964) de zaak over. Hij specialiseerde zich in Perzische tapijten, in de oorlog wegens gebrek aan toevoer ook in antiek. Zijn zoon Theo (1927-2010) moest op jonge leeftijd al bijspringen wegens gezondheidsproblemen. Samen nemen ze het initiatief tot de Kunstzaal Donders, waar tot op heden nog over wordt gesproken. Praktische als Theo was vroeg hij vaak aan kunstenaars : “Jongens, als gullie komt helpen, dat betekent perzen sjouwen, dan kunde bij ons exposeren" (link).  .

De doorbraakplannen dwongen in 1964 tot verhuizing naar een ander pand. In 1965 werd aan de Schouwburgring een nieuwe zaak geopend, waar zoon Jos van lieverlee de scepter overnam. Jos Donders was in Brussel opgeleid tot woningstoffeerder. In 1999 werd de zaak verhuisd naar het Wilhelminapark.

Van Jos Donders kreeg het Regionaal Archief Tilburg verschillende foto's van de zaak uit de Zomerstraat.
Op grond van deze documenten is dit verhaal samengesteld.

2 opmerkingen:

John Boeren zei

Theo Donders was ook een prominent lid van het Koninklijk Handboogschuttersgilde Sint Sebastiaan te Tilburg. Naar aanleiding van zijn overlijden in 2010 schreef ik op de website van het gilde:

"Theo was zijn gehele leven met het gilde verbonden. Zijn grootvader, Jos Donders, was de laatste gildebroeder voor het inslapen van het gilde (hij overleed in 1926). De gilde-attributen werden daarna bij de familie Donders bewaard, eerst door vader Jos Donders jr. en later door Theo. Het gilde-zilver stond lange tijd uitgestald in zijn woninginrichtingzaak aan de Zomerstraat, later Schouwburgring.

In 1965 nam Theo met enkele anderen het initiatief tot de heroprichting van het gilde. Eind 1966 werd een voorlopige overheid geïnstalleerd en in januari 1967 kon de eerste statiedag na de heroprichting gevierd worden. Theo werd deken-penningmeester, een functie die hij tot 2002 bekleedde. In laatstgenoemd jaar kreeg hij de eretitel van 'gildeheer'."

Yvonne Welings zei

Dag John,

Bedankt voor je reactie. Het zilver is toevallig ook ter sprake gekomen met Jos Donders.

Met vr. groet

Yvonne Welings