zaterdag 3 november 2012

Foto´s van familie Gersons naar Regionaal Archief Tilburg


 Tilburgse Mieke-Nelie van der Heijden maakt het mogelijk om losse eindjes in een familiegeschiedenis aan elkaar te knopen. Haar tante werkte in de Tweede Wereldoorlog als dienstmeisje bij een familie die op een dag verdwenen was. Niemand heeft ooit geweten hoe het met die familie is afgelopen, totdat Mieke-Nelie de familie op het spoor kwam. Foto´s van deze Tilburgse familie schonkt zij op donderdag 1 november 2012 aan Regionaal Archief Tilburg.
 Mieke-Nelie van der Heijden bezocht in 2011 haar familie in Australië. Haar nichtjes stelden vragen over het joodse gezin waar hun moeder als dienstmeisje of kindermeisje had gewerkt. Het gezin, met vader, moeder en twee zonen, zou aan de Sint Josephstraat 112 in Tilburg hebben gewoond en op een dag spoorloos zijn verdwenen. Foto´s van het gezin met twee jonge knullen doken op, waarop ook Van der Heijdens tante. Het verhaal houdt de families bezig. Terug in Tilburg besloot ze op onderzoek te gaan.


Op de tentoonstelling In Memoriam, te zien in Amsterdam, vond ze in 2011 een eerste aanknopingspunt, de naam Hans Gersons, zonder foto. Na uitgebreid zoeken kan Van der Heijden nu een deel van het familieverhaal beschrijven. Hans Gersons, geboren in 1931 en gestorven in 1945, was zoon van een manufacturenhandelaar aan de St. Josephstraat 112 in Tilburg. De moeder van Hans, Martina van Gelder, kwam uit Amsterdam. Hans had een broer, Magnus Frits, een paar jaar jonger dan hijzelf. Magnus is de enige van het gezin die de oorlog heeft overleefd. Hans overleed niet in Bergen Belsen, zoals zijn ouders, maar een paar maanden later op 23 april 1945 tijdens een treinreis in de buurt van Tröbitz.De verhalen van omgekomen joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben een enorme vlucht genomen na de tentoonstelling en het boek In Memoriam. Van der Heijden (geboren in 1948 in Tilburg) kan nu een onbekende foto toevoegen aan één van de vele kindernamen van In Memoriam.
De familie in Australië heeft haar vijf foto´s gegeven ter illustratie van het trieste verhaal. Van der Heijden schenkt deze foto´s aan Regionaal Archief Tilburg. Ze worden geplaatst in de TilburgWiki bij Hans, Louis en Martina Gersons.
Brabants Dagblad besteedde er uitgebreid aandacht aan in de editie van vrijdag 2 november.


Tot en met vrijdag 16 november zijn de foto's te zien in de hal van Regionaal Archief Tilburg.

1 opmerking:

Yvonne Welings zei

Mieke-Nelie van der Heijden heeft de volgende bijdrage voor het Geheugen van Tilburg samengesteld over Gersons:
http://www.geheugenvantilburg.nl/component/option,com_raadplegen/Itemid,9/id,2716/