vrijdag 2 november 2012

Nieuwe bidprentjes uit Dongen, Oosterhout en TilburgVandaag op Allerzielen 2 november verblijdde Ad van 't Hullenaar het Regionaal Archief Tilburg met een hele grote verzameling bidprentjes. Ze zijn meer dan bijzonder. De broer van zijn opa Willem van 't Hullenaar was koster op Dongen Vaart. Als koster ontving hij veel bidprentjes, die later zijn geschonken aan zijn familielid. Een van de oudste prentjes is er zelfs een uit 1844 van Barbara Janssens overleden in Dongen.

Voorkant
Dongen 1844 bidprentje Barbara Janssens
Bidprentjes zijn een prachtige bron voor genealogisch onderzoek en het Regionaal Archief Tilburg heeft in de loop der jaren dan ook een aanzienlijke verzameling opgebouwd. De prentjes worden gesorteerd op alfabet en ingevoerd in de genealogische database, waar u apart op bidprentjes kunt zoeken. Ze zijn niet gescand.

Dongen 1894 Adrianus van BersDe aanwinst van vanmiddag laat ook een soort trend in de bidprentjes zien. Het bidprentje van Adrianus van Bers, overleden Dongen in 1894, heeft weer een geheel andere voorkant in zwart-wit.
v.l.n.r. Maria Hoevenaars 1946, Cornelis Mols 1960      De gekleurde prentjes rechts zijn tussen 1946 en 1960 uitgereikt aan de nabestaanden.

v.l.n.r.Sjaak Theewes 1964, Johannes Vissers 1965, Leo van der Weyden 1954
 Deze prentjes tonen weer een geheel andere stijl. Nu zijn bidprentjes veel meer persoonlijk dan vroeger en vormen ze zeker op Allerzielen een gedachte aan hen die ons ontvielen.

P.S. Frans Manni stuurde me naar aanleiding van dit blog wel een heel oud bidprentje toe van Lambertus van den Boome, pastoor in Udenhout uit 1824 !!!!


Bidprentje Lambertus van den Boome Udenhout 1824


2 opmerkingen:

Yvonne Welings zei

Tijdens het project van 1809 is er nog een ouder bidprentje gevonden en wel van Geneste van 1817 !

Frans Manni en Rene de Leuw

Peter Knegtel zei

ik heb nog een ouder in mijn archief:
Antonius Knegtel overl. 02-11-1812 in Rotterdam, gedrukt op perkament.