woensdag 5 juni 2013

Herkent u de jongens van de Tilburgse Textielschool

Waar zijn de gebleven de jongens en mannen die werden opgeleid bij de Tilburgse Textielschool ?  Deze jongen leerde in 1950 zelfs nog spinnen op een spinnewiel.

De foto's van de jongens achter de machines zijn genomen op de lagere textiel school door H.A.M. van den Hout, roepnaam Harrie. Harrie van den Hout (1922-2001) was zowel leraar op de hogere als lagere textielschool. Zijn hoofdfunctie was leraar aan de R.K. Lagere Textielschool aan de Fabriekstraat. Van den Hout  is daar van het begin af werkzaam geweest. Hij maakte de overstap van dessinateur (tekenaar) in een textielfabriek naar de school, wat overigens een teruggang in salaris betekende. Het was een school voor jongens, meisjes zaten over het algemeen op de huishoudschool. Er was wel een eenjarige cursus noppen en stoppen voor meisjes.

Leraar Harrie van den Hout  heeft tot het opheffen van de textielschool daar gewerkt. De school verdween met de grote onderwijshervorming van de Mammoetwet in 1968. Daarna is van den Hout leraar tekenen en handvaardigheid aan het Cobbenhagencollege geworden.


Naast leraar was Van den Hout van jongs af aan een fanatiek amateurfotograaf. Van zijn zoon Jan van den Hout ontving het Archief een doos met foto's. Vele Tilburgers zijn daar opgeleid voor het textielvak.
Herkent u een jongen ? Wilt u ons dat laten weten ?

10 opmerkingen:

Piet Horsten zei

Op de lagere textielschool zaten wel meisjes. Zij volgden de eenjarige opleiding ´noppen en stoppen´. Gingen daarna aan de slag als stopster in een fabriek

Yvonne Welings zei

Bedankt Piet !!!

v.d.bruggen zei

ongeveer 55 jaar geleden zat ik zelf op deze textielschool de directeuur was de heer oostebaan en de directrice mevr. kronenberg( of ) burg en we kregen les van mevr. ( van) wijngaard (en) en van ik dacht de heer klein ( bindingsleer) die woonde toendertijd in de cornelis danckertstraat 5 in tilburg groeten annie.

Yvonne Welings zei

Bedankt voor uw reactie.

Anoniem zei

Ik was leerling op de
Lagere van 1954-1956 . Directeur Mr. Oosterbaan die ik al kende van de lagere school. Ook bij ons werd de klassieke klasfoto gemaakt na het eindexamen; Ik zal die posten.
Ad Nuijten
Ps. jammer dat het allemaal verdwenen is . Ik ben juist bezig aan een stuk over de teloorgang .

Yvonne Welings zei

Geachte heer Nuijten,

Hartelijk dank voor uw reactie.
Wij zijn ook zeer benieuwd naar uw foto.

Met vr. groet,

Yvonne Welings

Anoniem zei

Yvonne ,
heb je mijn foto's al gekregen ?
adriaan nuijten

h-1608 zei

Ik zat in 1951 het eerste jaar nog in het gebouw van de hogere textielschool, terwijl in de fabriekstraat de nieuwe school werd gebouwd.De directeur was toen de Heer Maartens.De nieuwe machines hebben wij met behulp van de leraren Spijkers- van Eik-Maurits-Broerse-van den Hout-Engel aan de gang moeten brengen.

Wil van den Hout.

Theo Maertens zei

Mijn vader P. Maertens is in 1949 benoemd tot directeur van de Lagere Textielschool in Tilburg. Onder zijn verantwoordelijkehid is het gebouw aan de Farbiekstraat tot stand gekomen, in eerste instantie als laagbouw. De twee verdieping is enkele jaren later toegevoegd om het groeiende aantal leerlingen te kunnen herbergen. Daartoe is het hele dak over de gehele lengte langzaam opgetild om er die tweede verdieping onder te kunnen plaatsen. Dat was zeer vooruitstrevend voor die tijd. Eind 1956 is mijn vader opgevolgd door de heer Oosterbaan. Zelf is hij toen in Turkije textielscholen gaan oprichten in vele steden door het hele land. Turkije was toen immers in opkomst als textielproducerend land.

Yvonne Welings zei

Geachte heer Maertens,

Dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Yvonne Welings