In de maand augustus houdt Regionaal Archief Tilburg een verkiezing onder de collectiestukken. Hier stuk 4: de muurkranten.
Eind jaren '70 brak in Tilburg de revolutie uit! De Katholieke Hogeschool (nu UvT) werd in 1969 bezet en korte tijd omgedoopt tot Karl Marx-Universiteit. Het was het begin van een totale metamorfose van de stad. Tilburg was decennia lang een centrum van het rijke roomse leven geweest, met een bevolking die voor het grootste gedeelte werkte of afhankelijk was van de textielindustrie. Deze twee steunberen van de Tilburgse gemeenschap brokkelden in de jaren 70 en 80 in hoog tempo af. Gevolgen waren groot verschil tussen arm en rijk, werkloosheid, armoede, achterstandswijken en onzekerheid.
In de jaren '80 ging het bruisen en gonzen van de "akties en aktiviteiten", de stad veranderde in het centrum van protest en actie van het zuiden. Jongeren uit de omliggende dorpen kwamen in Tilburg wonen, initieerden allerlei activiteiten of sloten zich daarbij aan. Het was "de roep om een rechtvaardige, democratische maatschappij, kritiek omzetten in alternatieven, en het onderzoeken van nieuwe samenlevingsvormen en werkverhoudingen". Arbeidersbeweging, wijkopbouw, stadsvernieuwing, woningnood, feminisme, antimilitarisme: allemaal onderwerpen waarover zwaar gediscussieerd werd en die noopten tot actie. De Muurkrant wilde de Tilburgse bevolking wakker schudden. De redactie van de krant ging de strijd aan met het CDA (toen nog oppermachtig in Tilburg en volgens hen de grote boosdoener), speculanten en "het bedrijfsleven". Van 1978 tot 1995 schreven, drukten, plakten en bezorgd vele vrijwilligers uit het actiecircuit de krant. Met name het plakken was niet zonder risico: de politie had opdracht de (opruiende) kranten zo snel mogelijk te verwijderen en plakkers moesten minstens een nacht doorbrengen in de politiecel.
Bijzonder dat wij dit materiaal (nog) hebben: het dunne, goedkope en kwetsbare papier dat voor de tijdelijkheid geschreven werd. Nu levert het ons een belangrijke ingang in de gebeurtenissen van die jaren van actie en protest: de andere kant van de medaille.
Meer info
Is dit je favoriete archiefstuk? Laat het ons weten via het reactieformulier hieronder of via Facebook
Er volgen nog 6 stukken in de maand augustus. Je kunt stemmen op verschillende stukken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten