dinsdag 27 mei 2014

Oorlogsdocumentatie Tilburg toegankelijk !!!

Het is 1943 en het echtpaar P. de Beer en A. van Krieken geeft een huwelijkscadeau aan een bruidspaar in Tilburg. Het cadeau bevat een tegoedbon voor 1 pond suiker, jam, peulen, 1 pak biscuits, 2 pakjes soda, allemaal zaken die het bruidspaar in die tijd goed kon gebruiken. Suiker was het eerste product dat al voor de Tweede Wereldoorlog op de bon kwam. Je kon suiker niet zonder bonnen van de overheid kopen. Deze persoonlijke archiefstukken bevinden zich in de documentatiecollectie Tweede Wereldoorlog van het Regionaal Archief Tilburg. Deze collectie is vanaf heden voor onderzoek beschikbaar. 

Gerrit Kobes was lange tijd werkzaam voor het Archief en ging in 2012 met pensioen. Sinds 1990 heeft hij met passie oorlogsslachtoffers in Tilburg -van voor de gemeentelijke herindeling- een gezicht  gegeven. Letterlijk een gezicht met een foto, maar ook met een levensbeschrijving. Dat deed hij in samenwerking met drs. Ad de Beer en op 4 mei 2002 volgde hun publicatie:

Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen.

De gegevens zijn ook digitaal verwerkt en aangevuld op deze wiki over de oorlogsslachtoffers.

In de loop van de twee decennia had Kobes veel verzameld over deze periode en het Archief kreeg hierdoor ook vele bijzondere schenkingen, onlangs nog familiearchieven Mallens en Van Dam. Het feit dat een Archief zich zo betrokken voelt bij deze periode, geeft burgers het vertrouwen dat de persoonlijke archieven zorgvuldig worden beheerd en beschikbaar gesteld. Alle verzamelde informatie heeft Gerrit Kobes na zijn pensioen beschreven in een aparte collectie (565) en deze kan vanaf vandaag ook door anderen worden geraadpleegd.

Om enkele bijzondere documenten te noemen:

De oorlogmemoires van Kees Koster;
Dagboek van de Duitser Frits Becker, die in Heuvelstraat woonde;
Documentatie over de fusillade van de veertien verzetshelden in de Drunense Duinen;
Documentatie over het onderzoek naar (Joodse) oorlogsslachtoffers;
Map verzetsstrijders, onder andere Piet van Bommel alias Blonde Piet.

Een onderzoek naar de oorlogsperiode in Tilburg heeft er een nieuwe onderzoeksbron bijgekregen, met dank aan de samensteller.

Link naar de collectie oorlogsdocumentatie.

Verwijzingen naar eerdere bijdragen:
Erfgoed van de Oorlog (link); 
Joodse kinderslachtoffers (link);
Verhalen over Joodse Tilburgers (link)



Geen opmerkingen: