Merovingische beugelfibula met vogelkoppen |
Voor een verbreding van kennis is het goed om bij aanverwante disciplines – zoals archeologie- te kijken en contacten te leggen. Ook archeologie houdt zich bezig met digitale duurzaamheid en de ontwikkeling van een e-depot, net als het archiefwezen. In het kader van het faciliteren en bevorderen van cultuurhistorisch onderzoek is het interessant om niet alleen geschiedenisstudenten aan te trekken, maar ook studenten uit andere disciplines. Archiefonderzoek hoeft namelijk niet alleen maar historisch te zijn, maar kan zich bewegen op een kruispunt van verschillende disciplines.
Het congres gaf een ander beeld van de periode die gewoonlijk wordt aangeduid als de ‘donkere middeleeuwen’, een tijd waarin de Romeinse beschaving helemaal verdwenen zou zijn en de bevolking onderdompelde in een periode van onwetendheid, armoede en onkunde. Het tegendeel was waar: juist de Merovingische periode was een tijd van bloei, rust en welvaart. Mensen waren gezonder en leefden langer dan in de periode daarvoor en daarna. Men was in staat om operaties uit te voeren en over grote afstanden zijn dezelfde soort kostbaarheden gevonden (munten, fibulae, kralen, juwelen, glas etc.) wat wijst op een bloeiende handel tussen verschillende gebieden. De inwerkingtreding van het Verdrag van Malta heeft een schat aan nieuwe informatie opgeleverd.
Detail kaart Merovingisch Nederland. (Annemarieke Willemsen, 'Gouden middeleeuwen' p. 198) |
Op de tentoonstelling is ook de in Oegstgeest gevonden Merovingenschaal te bewonderen.
1 opmerking:
Ik bezocht de tentoonstelling in Leiden. Echt aan te bevelen. Heb er geleerd dat Brabantse Merovingische dorpen verschilden van die van Noord- en Midden-Nederland, bijvoorbeeld omdat de huizen geen stalgedeelte hadden. Dat kwam waarschijnlijk door het soort vee dat gehouden werd: varkensboeren en schaapsherders.
Hartelijke groeten. Pieter.
Een reactie posten