Enkele jaren geleden kwam ik voor het eerst in contact met Cees Jongmans. Hij bezocht een open dag van het Regionaal Archief Tilburg en vroeg of het Tilburgse archief belangstelling had voor het archief van de inmiddels opgeheven stichting Parochieel Missie Centrum (P.M.C.) van de Sacramentsparochie. Cees Jongmans was jarenlang penningmeester en secretaris van het Missie Centrum geweest. Het P.M.C., opgericht in 1962, ondersteunde rechtstreeks missionaire ontwikkelingshulp en onderhield contacten met religieuzen en leken uit de parochiegemeenschap die over de hele wereld waren uitgetrokken. Door activiteiten te organiseren zoals rikconconcoursen en collectes werden financiële middelen bijeen gebracht om direct missionarissen te kunnen ondersteunen. Door deze manier van werken bleef er minder aan de bekende 'strijkstok' hangen.
Cees Jongmans woont in de J.P. Coenstraat nummer 75 in de wijk Armhoefse Akkers. Een bezoek aan zijn woonhuis is een duik in de geschiedenis van de wijk zoals het zo prachtig is getypeerd in het boek Armhoefse Akkers tussen binnenstad en buitengebied. De benedenverdieping van zijn woonhuis fungeerde vanaf 1978 tot 1983 als buurtcentrum annex info-centum. Oud-burgemeester Letschert opende zelfs het centrum. Allerlei activiteiten werden er ontplooid, zo werd er Engelse les gegeven en was er een kindercrèche. Samen met Peter Goedhart werd Cees Jongmans redacteur van de buurtkrant. Daarnaast had hij in het dagelijkse leven een druk bestaan als manager van verschillende muziekbands.
Het buurtcentrum rond 1980
Niet veel later na die bewuste open dag bij hem thuis kon ik het archief van het Missie Centrum boven op de zolder aanschouwen. Dertig jaar Tilburgse ontwikkelingshulp verspreid over verschillende ordners en dozen. Was Cees Jongmans in begin 'alleen' nog penningmeester, na het overlijden van secretaris en goede vriend Peter Goedhart vervulde hij de dubbelfunctie. Met pijn in het hart besloot Cees Jongmans te stoppen met deze activiteiten, wat restte was het archief op de zolder. Het archief dat in de afgelopen tijd met steun van deze oud-secretaris en medewerker van het archief Theo Brans toegankelijk is gemaakt, bevat unieke correspondentie met de inlandse missionarissen en geven een inkijk in hun dagelijkse bestaan.
Een unieke aanwinst !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten