maandag 1 maart 2010

Popmuziek!

Muziek in Tilburg : 1960 - 2010 door Paul Geerts & Hans Rube

Doe Maar, Krezip, Guus Meeuwis, maar ook Green Lizard en de Travoltas, het is een bescheiden greep uit de acts die Nederland vanuit Tilburg hebben veroverd. Onder de rook van concertzaal 013 en de Rockacademie opereren honderden, misschien wel duizenden muzikanten. Niet voor niets wordt Tilburg ook wel het Liverpool van Nederland genoemd. De arbeidersmentaliteit in combinatie met het muzikale klimaat leverden vele enthousiaste bands en zangers op, bekend in de regio en soms ver daar buiten. Popmuziek in Tilburg schetst de ontwikkeling die de Tilburgse popscene de afgelopen vijftig jaar heeft doorgemaakt, met aandacht voor zowel sterren als doorzetters.

Zout bier in Den Egelantier door Zjef Naaijkens

Wie kent niet het lied over café Den Egelantier? De geschiedenis van R.K. De Veulpoepers is veel meer dan de geschiedenis van een anarchistische band die plotseling succes had met een hit. Het is ook het verhaal van een praktisch onderzoek naar de realisering van socialistische idealen. De roep om een rechtvaardige, democratische maatschappij, kritiek omzetten in alternatieven, nieuwe samenlevingsvormen (commune) en werkverhoudingen (kollektief, loonnivellering) onderzoeken: het gebeurde allemaal in het kollektief om en rond De Veulpoepers.
Het boek van Zjef Naaijkens geeft onverbloemd weer hoe het succes tot stand kwam, hoe De Veulpoepers als een bedreiging van de gevestigde orde heilige huizen sloopten, en hoe uiteindelijk idealisme en werkelijkheid botsten.

Teksten en afbeeldingen van de websites van de uitgevers.

Geen opmerkingen: