woensdag 15 september 2010

Dat smaakt naar de 19e eeuw!

We schreven er al eerder over: Open Monumentendag 2010 stond in het teken van de smaak van de 19e eeuw. In Tilburg wordt dat georganiseerd door werkgroep Open Monumentendag, Regionaal Archief Tilburg was het coördinatiepunt.

De werkgroep zorgde voor talloze openstellingen in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Tevens waren enkele restaurants en zelfs twee slagerijen gevraagd om hun (monumentale) pand open te stellen! Als speciaal effect liet de werkgroep zelfs geurstoffen ontwikkelen bij het Tilburgse bedrijf IFF: zo was er in Vincents Tekenlokaal de geur van potlood waar te nemen!

In het archief was de toevoeging van kunstmatige geur- en kleurstof overbodig. In het depot werd gezocht naar smaakmakers uit de 19e eeuw. Zo werd een receptenboekje gevonden waarin overheerlijke gerechten: een grote soeppan met kerriesoep, zandtaartjes en abrikozenmoes. Deze recepten worden ook beschreven in weblog Kletskoppen en zwarte inkt. Bezoekers werden onthaald op deze lekkernij en gezien het natte en koude weer buiten, was dat meer dan welkom. Vervolgens de 'Wie-kent-deze-groenten-quiz'? Aardperen, peterselieknollen, eekhoorntjesbrood, postelein, schorseneren om maar eens wat te noemen. Bezoekers vinden het leuk om hun kennis te testen en om er met elkaar over te discussiëren. Een bezoekster was zo nieuwsgierig dat ze de database van het archief ging raadplegen. Helaas, niet doorzoekbaar op onbekende groente!

In de studiezaal van het archief waren tafels ingericht door Heemkundekring Tilborch, Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed en Stadsmuseum Tilburg. Hierop lagen folders, boeken en brochures. Voorts een demonstratie van Restauratieatelier De Tiendschuur. Kortom, veel activiteiten tijdens Open Monumentendag. Er kwamen ruim tweehonderd bezoekers over de drempel van het archief. Geen vaste klanten maar nieuwe mensen, die toch weer eens konden kennismaken.

Geen opmerkingen: