
We schreven er al eerder over: Open Monumentendag 2010 stond in het teken van de smaak van de 19e eeuw. In Tilburg wordt dat georganiseerd door werkgroep Open Monumentendag, Regionaal Archief Tilburg was het coördinatiepunt.

De werkgroep zorgde voor talloze openstellingen in Tilburg,
Berkel-Enschot en Udenhout. Tevens waren enkele restaurants en zelfs twee slagerijen gevraagd om hun (monumentale) pand open te stellen! Als speciaal effect liet de werkgroep zelfs geurstoffen ontwikkelen bij het Tilburgse bedrijf IFF: zo was er in Vincents Tekenlokaal de geur van potlood waar te nemen!

In het archief was de toevoeging van kunstmatige geur- en kleurstof overbodig. In het depot werd gezocht naar smaakmakers uit de 19e eeuw. Zo werd een receptenboekje gevonden waarin overheerlijke gerechten: een grote soeppan met
kerriesoep,
zandtaartjes en
abrikozenmoes. Deze recepten worden ook beschreven in weblog
Kletskoppen en zwarte inkt. Bezoekers werden onthaald op deze lekkernij en gezien het natte en koude weer buiten, was dat meer dan welkom. Vervolgens de 'Wie-kent-deze-groenten-quiz'? Aardperen, peterselieknollen, eekhoorntjesbrood, postelein, schorseneren om maar eens wat te noemen. Bezoekers vinden het leuk om hun kennis te testen en om er met elkaar over te discussiëren. Een bezoekster was zo nieuwsgierig dat ze de database van het archief ging raadplegen. Helaas, niet doorzoekbaar op onbekende groente!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten