donderdag 9 september 2010

Ons YouTubekanaal bestaat 2 jaar

Zojuist viel mijn oog op de startdatum van het YouTubekanaal  van Regionaal Archief Tilburg. Dat is vandaag 2 jaar geleden begonnen. Aarzelend zoals het hoort. Met zelfgemaakte filmpjes en filmpjes van het Carnaval.

Het was nog prutsen met het omzetten van films op dvd naar een formaat waar YouTube mee uit de voeten kon. Daar heeft Mirjam Heijs, die dit kanaal in beheer heeft, onlangs een fraai verslag van gemaakt naar aanleiding van een discussie op Archief 2.0.

Nadat Mirjam het steeds beter onder knie kreeg kwam er een constante stroom korte films beschikbaar die nu voor iedereen te bekijken zijn. Deze films werden voorheen nauwelijks bekeken en dan nog het meest door medewerkers van het archief zelf om een goede beschrijving te maken.

Het YouTubekanaal is een succes voor onze archiefdienst. Alle films bij elkaar zijn bijna 26.000 keer bekeken in 2 jaar tijd. Dat is elke dag 35 kijkers. We zouden dat in ons Onderzoekerscentrum nooit hebben kunnen realiseren. Het is de internettechnologie die dit mogelijk maakt.

44 personen en instellingen hebben een abonnement op ons kanaal en worden eens per week op de hoogte gebracht van nieuwe films die online staan. Elke nieuwe film wordt ook via twitter aangekondigd. Daar heeft Regionaal Archief Tilburg inmiddels ruim 200 volgers.

Regionaal Archief Tilburg heeft ook langere films geplaatst op de Film- en Fotobank Noord-Brabant. Dat is een experiment voor 2 jaar. Op dit moment staan daar 12 films waaronder twee kwaliteitsfilms: Harmonie van een Gemeenschap en De Amercentrale.

In totaal zijn er daar 4373 pageviews geweest met 397 bezoeken. Gemiddeld verblijven onze bezoekers daar zo´n 400 sec (dus 6 tot 7 minuten). Te kort voor een lange film.

Internet biedt nieuwe kansen voor de bewegende beelden die archieven in hun depots hebben liggen. Zoveel is duidelijk.

Geen opmerkingen: