woensdag 30 maart 2011

Een boot vol archivarissen
Op dinsdagmiddag 29 maart 2011 voeren tientallen medewerkers van vele Brabantse archiefdiensten in de stralende zon over de Dieze en de Maas net buiten ‘s-Hertogenbosch. Reden? De Laurentiusviering 2011, georganiseerd door Stadsarchief ’s-Hertogenbosch.

Ieder jaar vieren de Brabantse archieven de dag van Laurentius, patroonheilige van archieven, bibliotheken, koks en brandweerlieden. Laurentius leefde in de derde eeuw na Christus en stierf op de brandstapel. Voordat hij stierf zorgde hij ervoor dat de boeken en overige schatten van de kerk veilig waren bij de bevolking, wat hem beschermheilige van bibliotheken en archieven maakt. Hij schijnt al roosterend gezegd te hebben: "Ik ben al gaar, keer mij om en eet me op.", wat hem beschermheilige van de koks en brandweerlieden maakt.

Van dit wrede verhaal was weinig te merken op de boot vol archivarissen en archiefmedewerkers. De tocht voerde langs de pittoreske dorpjes Engelen en Bokhoven, waar gidsen van de plaatselijke Heemkundekring uitleg gaven. In Engelen bezochten we de protestantse kerk, en in Bokhoven de katholieke kerk. Zeer enthousiaste gidsen brachten de geschiedenis van de dorpjes tot leven en vertelden met humor over de bijzonderheden van de kerk waarin we zaten.

De viering werd afgesloten met een koud en warm buffet in Den Bosch, in de historisch kelder van de voormalige hoofdwacht, nu the Golden Tulip Hotel aan de Markt.

Een zeer geslaagde dag met veel moois om te zien, interessants om te bepraten, leuke mensen om te ontmoeten, inspirerends om mee te nemen naar je eigen archief, en bezoeken aan elkaars archief die in de week zijn gezet. Komt allen volgend jaar! Waar de viering dan zal zijn is nog niet bekend gemaakt……

Bekijk meer foto´s >

2 opmerkingen:

Christian zei

Een filmpje volgt later...

Jojanneke zei

Ben benieuwd naar de filmpjes met het kekke toestel!