dinsdag 15 maart 2011

Een schouwburg in je achtertuin

Gisteren op maandag 14 maart 2011 na alle festiviteiten in de jubilerende stadsschouwburg bezocht ik Jos Donders aan het Wilhelminapark. Zijn ouders en grootouders hadden de bekende interieurzaak aan de Zomerstraat. Dit pand was reeds in 1888 door de familie verworven. Vermaard was de Kunstzaal Donders op de bovenetage.

De doorbraakplannen van de gemeente Tilburg in de jaren zestig hadden tot gevolg dat de familie de panden aan de Zomerstraat moest verkopen en een nieuw pand lieten bouwen aan de Schouwburgring. De huidige Zomerstraat tussen de Schouwburgring en het Lieve-Vrouweplein is een fractie van de Zomerstraat van voor de doorbraak. Op de foto's ziet u de latere afbraak van de panden, de Hervormde Kerk (nu Heuvelstraat) wordt zichtbaar. Het zijn kleine kiekjes, maar er gaat natuurlijk een wereld achter schuil.
De schouwburg die op 1 maart 1961 werd geopend staat bekend als een architectonisch monument en is misschien wel de mooiste schouwburg in Nederland. Vreemd blijft het als die in je eigen achtertuin wordt gebouwd.

Geen opmerkingen: