maandag 14 maart 2011

Nieuwe boeken (maart, deel II)


Koninkrijk vol sloppen / Auke van der Woud. - Amsterdam : Bert Bakker, 2010.

Over het begin van de stedengroei in Nederland. Miljoenen mensen  verruilden in de late negentiende eeuw hun agrarische omgeving voor een woning in de stad. Schoon water, deugdelijk voedsel, frisse lucht en modern sanitair waren in de achterbuurten die toen ontstonden zeer zeldzaam. Met enkele verwijzingen naar Tilburg.

Meer informatie


'Moralinezuur' en voorlichting : de twee gezichten van Idil in het katholiek debat om de moderniteit, 1937-1970 / Cecile van Eijden-Andriessen. - Tilburg : Stichting Zuidelijk Historisch Contact, 2010.(Bijdragen tot de geschiedenis van het Zuiden van Nederland ; 3e reeks, [dl. 41])

De Informatiedienst Inzake Lectuur, beter bekend als Idil, werd in 1937 in Tilburg opgericht. Censuur of 'voorlichting' over het goede boek? Met deze dissertatie levert Cecile van Eijden-Andriessen een interessante bijdrage aan het historische debat over het Nederlands katholicisme in de periode 1937-1970.

Meer informatieDe Romeinse katakomben in Valkenburg : het verhaal van een unieke kopie / Paul Post. - [Nijmegen] : Valkhof Pers, 2010.
Met krtn., bibliogr.

In een mergelgroeve te Valkenburg is een nauwgezette kopie van delen van de catacomben in Rom, onderaardse begraafplaatsen van met name Christenen uit de periode van vooral de derde en vierde eeuw. Deze bijzondere kopie was een initiatief van een telg van een vermogende textielfabrikantenfamilie uit Tilburg, Jan Diepen.

Meer informatie


Geen opmerkingen: