donderdag 31 maart 2011

Speuren naar de Spoorzone: studenten TuE aan het woord

Op zaterdag 9 april vertellen twee studenten Architectuur van de TU Eindhoven over het doen van archiefonderzoek over de Spoorzone van Tilburg. Jeroen Sprangers en Ivette Wennekes deden hun afstudeeronderzoek over de Spoorzone. Het onderzoek richt zich op de historie van de NS-werkplaats in Tilburg, waarbij kaartmateriaal uit het historisch centrum is geraadpleegd. Hoe kan dit historische onderzoek worden gebruikt in het ontwerpproces? Dit zal worden toegelicht aan de hand van zelfgemaakt kaartmateriaal.

Jeroen en Ivette leggen uit: “Wij hebben met ons afstudeeratelier een atlas gemaakt van Tilburg, waarbij het accent ligt op het terrein van de NS-werkplaats, ons onderzoeksgebied. We hebben in deze atlas onder andere de historie van de stad in kaart gebracht. Dit is gedaan op verschillende schaalniveaus (van stadsweefsel  tot gebouwniveau). Een belangrijke basis voor dit boekwerk is dus het historische kaartmateriaal uit Regionaal Archief Tilburg. We willen wat fragmenten uit het boek laten zien om onze manier van analyseren uit te leggen”  De atlas zal ter inzage te zien zijn.

De studenten hebben de opdracht om een (of meerderen) gebouwen te ontwerpen in de Spoorzone in Tilburg. De rijke historie van dat gebied wordt gebruikt om tot een goed ontwerp te komen. De aanleidingen voor een ontwerp worden dus voornamelijk gezocht in de historie. Tijdens de presentatie op 9 april krijgt het publiek een kijkje in wat je als ontwerper met historie kan doen.

Wilt u deze lezing bijwonen? Meldt u dan aan via email.
Er is ruimte voor 30 personen.

In de middag geeft Petra Robben van Regionaal Archief Tilburg uitleg over de Tilburg Wiki, een nieuwe kennisdatabank van Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg. Iedereen wordt uitgenodigd in de Tilburg Wiki informatie op te zoeken, kennis te delen of reacties achter te laten. We leggen u uit hoe dat werkt.

Programma zaterdag 9 april
11.00 tot 12.30 uur     Studenten TU Eindhoven over Spoorzone (aanmelden verplicht)
13.00 tot 14.00 uur     Uitleg over Tilburg Wiki
9.30-16.00 uur            Mogelijkheid om eigen archiefonderzoek te doen in het onderzoekerscentrum

Locatie: Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg
Vrij entree

2 opmerkingen:

jacques zei

Hoe kan ik mijzelf aanmelden voor deze lezing?

Jojanneke zei

@jacques, excuses, de aanmeldknop op de site werkt niet! Nu kan aanmelden via een mail. Graag vermelden: aanmelding lezing Spoorzone. Dank!