maandag 7 maart 2011

Parochie 't Goirke en zijn pastoor Bots

Deze foto werd in 1907 samengesteld ter gelegenheid van het zilveren jubileum van pastoor Jan Bots van 't Goirke. In dit digitale tijdperk zou een dergelijke compositie niet zo bijzonder zijn, voor het jaar 1907 wel.
Op de foto zijn naast Bots portretten te zien van de kapelaans J. Buijs, G. Thijssen, J. van Laarhoven, A. van Iersel, J. Sprangers, G.v.d. Boer, A. Goossens, C. van Son en B. Verbakel. Op 21 mei 1882 werd Bots benoemd tot pastoor van de Dionysiuskerk van de parochie 't Goirke. In 1915 overleed hij.

In de tijd dat Bots pastoor was, werd er echt werk gemaakt van het zogenaamde huisbezoek. De registers hiervan zijn ook nog bewaard gebleven in het archief van 't Goirke en dat mag als zeer bijzonder worden beschouwd. Alles werd systematisch bijgehouden en dat geen een gezin werd overgeslagen. Voor wie meer wil weten, Charles Caspers heeft hierover gepubliceerd in Trajecta 1995.

De foto was nog niet in het bezit van het Archief en vormt samen met het parochiearchief 't Goirke een mooie getuigenis van ons rijke Roomse leven.

Geen opmerkingen: