dinsdag 7 juni 2011

Geschiedenis van de Kaart van Zijnen uitgebreid belicht

In Brabant, tijdschrift voor Brabants Heem en erfgoed, besteedt in het juni nummer uitgebreid aandacht aan de Kaart van Zijnen. Ronald Peeters van Stadsmuseum Tilburg schreef als gastauteur het hoofdnummer van het blad. Het artikel geeft een uitgebreid beeld van de geschiedenis en de laatste ontwikkelingen rondom de kaart: de opdracht voor de kaart, de voorstudies van C. Reij en Diederik Zijnen, de oriëntering van de kaart, het werk van landmeter Daniël Verhoeven, andere kaarten die bekend zijn van Diederik Zijnen, de vele momenten van restauratie, conservering, het loshalen en weer in elkaar zetten van de kaart vanaf begin jaren '60 tot nu toe. Hoe slecht de staat van de kaart was is goed te zien op een foto uit 1979, waarin de linkerbovenhoek van de kaart te zien is, een deel van het tekstblok. Het originele papier is flink gebold, gebarsten en vervuild. Na restauratie uit de jaren '70, '90 en in 2011 ziet dit deel er nu zo uit:


Het artikel is rijk geïllustreerd, met onder andere afbeeldingen van een aantal schilderijen. Er is een portret bewaard gebleven van Gijsbertus Steenbergensis, vrijheer van Tilburg en Goirle. Deze man liet Diederik Zijnen in 1760 de Kaart van Zijnen maken. Helaas is er van Diederik Zijnen zelf geen portret bekend.

In Brabant heeft het artikel in PDF beschikbaar gesteld. Wil je hierna nog meer lezen? Tijdens de Dag van Zijnen verschijnt de publicatie 'Een Tilburgse kaart nader bekeken. De manuscriptkaart van de heerlijkheid Tilburg en Goirle door Diederik Zijnen uit 1760'. Voor € 14,50 verkrijgbaar vanaf zaterdag 18 juni tijdens de Dag van Zijnen.
Ook De Weekkrant besteedde aandacht aan de kaart met een mooi stuk.

Alvast digitaal speuren? Bekijk de Kaart van Zijnen.

Geen opmerkingen: